BIH

U Trebinju upućena poruka mira, saradnje i tolerancije

Otvorena izložba ikona, lehvi, kaligrafija

P. M.

2.3.2015

U Trebinjskom Klubu umjetnika ”Atanasije Popović” večeras je otvorena izložba ikona, lehvi, kaligrafija, te islamskih i hrišćanskih sakralnih predmeta. Organizator izložbe je Međureligijsko vijeće BiH.

Izložbi su između ostalih prisustvovali Vladika zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, muftija mostarski Salem efendija Dedović, te predstavnici islamske zajednice Trebinje i Srpske pravoslavne crkve kao i trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević. Svi oni zajedno uputili su poruku saradnje, mira, tolerancije i razumjevanja prema drugom i drugačijem.

Izložbu je svečano otvorio paroh trebinjski Dražen Tupanjanin koji je rekao da su se umjetnici potrudili da eksponati i umjetnost islamska i hrišćanska ne stoje jedna naspram druge nego jedan pored druge.

”Ovo što smo večeras učinili je jedan skroman korak koji treba da bude preslikan u našoj svakodnevnici,” rekao je Tupanjanin.

mrv-izlozba-3

Husein efendija Hodžić istakao je važnost večerašnje izložbe i ovakvih zajedničkih druženja.

”Na ovaj način Trebinje pokazuje i dokazuje svoj duh da baštini kulturna stremljenja koja nikada nisu ni prestajala bez obzira na vremena koja niko od nas nije poželio i koja su srećom iza nas,” rekao je efendija Hodžić i dodao da se dugo čekalo na ovaj događaj ali ovim Trebinje potvrđuje da nastavlja sigurno kontinuitet, pravog istinskog zajedništva.

”To je put na kojem trebamo ustrajati, put koji nema alternative. Dobra sloga, dobri međusobni odnosi, samo nas to može usrećiti, samo nam to može pokazati jednu svjetlost na kraju tunela prema kojoj idemo” istakao je efendija Hodžić

Prema rijčima vladike Grigorija na osnovu vjekovnog iskustva obje religije mir i dobro je ono što treba da gajimo.

” Ono što mi stvarno činimo posljednjih godina je da pokušavamo da upoznamo jedni druge, jer je naša krajnja želja da se bolje upoznamo, da naučimo naše ljude da nemaju razloga da strahuju jedni od drugih, ni da mrze jedni druge. Mi koji smo u Trebinju i Mostaru se trudimo da pokažemo da Hercegovci imaju smisla za suživot i, ono što je najvažnije, da razumiju drugoga koji nije isti kao mi u svemu, ali koji je prije svega čovjek i to čovjek Božiji. Želimo da pokažemo da je Trebinje otvoren grad, jer je otvorenost hrabrost i dobrota koja prima svakoga sa ljubavlju,”  naveo je vladika Grigorije. Vladika Grigorije ovom prilikom uručio je muftiji mostarskom poklon- natpis koji su uradili umjetnici Trebinja uz riječi da on nije gost u Trebinju jer je on muftija i trebinjski, kao i mostarski jer ni on nije gost u Trebinju ili Mostaru 

”Zar nagrada za dobro učinjeno djelo, može biti nešto drugo do dobro.Pa koju blagodat gospodara svog poričete, pita nas knjiga Božija, a mi večeras odgovaramo uzdarjem, jer je mnoga dobra učinio za nas muftija Salem Dedović od kakako smo se prvi put sreli u Mostaru, uvijek smo osjećali prije svega ljudskost, a ljudskosti nema ako nema božanskog među nama. Neka  natpis stoji negdje da uvijek opominje i nas i Vas da činimo dobro jer će nam se ono vratiti od Boga, a sve ono što nije dobro neka propadne, rekao je vladika Grigorije. 

Muftija Salem efendija Dedović rekao je  da voli da dođe u Trebinje,i privatno a i profesionalno jer Trebinje osjeća vrlo prihvatljivom, prijemčivom i otvorenom sredinom koja je bila takva kroz svoju istoriju.

mrv-izlozba-4

”Ovaj nesvakidašnji događaj kome prisustvujemo na djelu je pokazao Bogatstvo različitosti. Ovo je važan korak na putu naše međureligijske saradnje i razumjevanja, koje razvijamo posljednjih godina na području Hercegovine sa poštovanim vladikom Grigorijem sa kojim se srećem širom Hercegovine. Večerašnja izložba je veoma važna poruka za grad Trebinje, Hercegovinu, za pravoslavnu i islamsku zajednicu. Večeras smo tu da kažemo da su ovo važni događaji koji trebaju običnim ljudima i našim religijskim zajednicama”  naveo  je efendija Dedović.

.Trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević rekao je da večerašnja izložba  potvrđuje da je Trebinje  na pravom putu.

”Ovim pokazujemo da je Trebinje otvoren i multikulturalan grad, da za njega i njegove političke, vjerske i nacionalne interese nijedna kultura ne predstavlja problem, već naprotiv da smo uvijek otvoreni za kulturna dešavanja bez obzira da li ona dolaze od IZ ili od nekih drugih. Ovim svim  Trebinje potvrđuje da je grad kulture,” zaključio je gradonačelnik Vučurević.

mrv-izlozba-6