NAUKA

OPASNA BAKTERIJA POBJEGLA IZ LABOSA Stručnjaci u panici: Ne znamo kako se to dogodilo!

Stanovništvo u šoku

Autor:(A. Vr.)

2.3.2015

Na području oko univerzitetaTulane u američkoj aveznoj državi Louisiani nastala je prava panika nakon što je US Today objavio da je iz laboratorija u istraživačkom centru "pobjegla" izrazito opasna, a nerijetko iz smrtonosna bakterija.

Radi se o bakteriji Burkholderia pseudomallei koja potječe iz jugoistočne Azije i Australije, a širi se na ljude i životinje izravnim kontaktom s kontaminiranim tlom i vodom, gdje ta bakterija živi i raste.

Incdent se dogodio još u novembra prošle godine, a dan danas je nepoznato kako je došlo do širenje bakterije. Stručnjaci su istaknuli da nema velike opasnosti po lokalno stanovništvo, ali ljudi još ne mogu doći do odgovora kako se zapravo dogodio incident i koje su posljedice njega.

Međutim, prava panika je nastala kada se saznalo da su se četiri majmuna u vanjskim kavezima razboljela (dva su eutanazirana).

Je li to pravi dokaz da je bakterija 'procurila'? Direktor istraživačkog centra za primate priznao da je da jako zabrinut cjelokupnom situacijom, ali da nema pojma kako se to moglo dogoditi. U U 39 uzoraka tla i 13 uzoraka vode bakterija nije pronađena...