BIH

Demokratija u BiH je na kušnji

Studenti UNSA Maja Mirković i Jasmin Hasanović predstavnici BiH na Zimskom seminaru u Mađarskoj

Autor:Al. B.

2.3.2015

Studenti sarajevskog Univerziteta, Maja Mirković iz Bihaća i Jasmin Hasanović iz Goražda, bili su jedini predstavnici BiH na ovogodišnjem međunarodnom Zimskom seminaru koji je održan u Győru, u Mađarskoj. Aktivnim učešćem u raspravama i panel diskusijama, zajedno sa diplomcima, doktorantima, mladim istraživačima i profesorima iz svih dijelova Evrope, oni su prezentirali probleme civilnog društva u našoj zemlji. Poseban akcenat stavljen je na problematičan politički sistem u BiH, proizišao iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Demokratija u BiH je na kušnji. Ona svoje slabosti pokazuje kako ustavno - pravno, tako i u praksi. Ustavno-pravno nepostojanje ogleda se kroz diskriminatorne odredbe samog Ustava, kao najvišeg pravnog akta države, što je potvrđeno i presudom Sejdić-Finci protiv BiH, dok praktično imamo fenomen vanparlamentarnog odlučivanja, kroz sastanke famoznih petorki, šestorki itd. Civilno društvo, kao jedan od proizvoda demokratije u BiH, zaslužuje posebnu pažnju, iako se i ono, nažalost, nalazi na svojim kušnjama, preko partitokratskih i etničkih aparata, koji nastoje civilno društvo pretvoriti u ohlokratiju, vladavinu nepismene političke mase ovisne o demagozima – kaže Hasanović.

Zaključeno je da postojanje brojnih nevladinih organizacija u BiH, ali i drugim tranzicijskim društvima, više predstavlja nedostatke, nego dostignuća demokratije. Iako civilno društvo pomaže državi, ono dokazuje i nešto drugo – nedostatak same države kada je potrebno odgovoriti specifičnim zahtjevima društva kroz demokratske institucije, političke predstavnike, te stranke.

Maja Mirković studentica je dva master studija na Pravnom fakultetu u Sarajevu, na katedri za krivično pravo i državno i međunarodno javno pravo. Dobitnica je Plakete za najboljeg studenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Jasmin Hasanović magistrant je Fakulteta političkih nauka, na odsjeku međunarodnih odnosa i diplomatije, te dobitnik Zlatne plakete Univerziteta u Sarajevu kao najbolji student dodiplomskog studija. 2009. godine dodijeljena mu je i Zlatna plaketa Općine Goražde.