BIH

Općina traži lokaciju za izgradnju azila za životinje

Problem pasa lutalica i dalje prisutan

K. KAVAZOVIĆ

3.3.2015

Na ulicama Travnika primjetni su čopori pasa lutalica zbog čega građani svakodnevno strahuju od ujeda, a posebno su u opasnosti djeca.

Evropski zakon

Čopori se neprestano povećavaju jer ih s ulica niko ne uklanja još od 2009. godine, kada je usvojen Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, koji zabranjuje hvatanje i ubijanje pasa, a lokalnim vlastima nameće obavezu gradnje azila za napuštene životinje.

- Zakon koji je trebao riješiti problem, ustvari, samo ga je uvećao. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je evropski, ali primijenjen u bosanskim uvjetima. U nekoliko proteklih godina Općina je radila ono što je smjela, a to je sterilizacija i kastracija životinja te obilježavanje napuštenih životinja. Prošle godine nije bilo tih aktivnosti jer se niko nije javio za poslove sterilizacije i kastracije životinja - kaže Abid Drobo, pomoćnik načelnika za zajedničke i komunalne poslove.

U drugoj polovini 2014. godine općinske vlasti su radile na pronalasku lokacije za izgradnju azila za životinje. Početkom ove godine općinska komisija je obišla jednu lokaciju koja bi trebala osigurati sve uvjete za gradnju.

Desetak predmeta

Većina advokata u Travniku ima po desetak predmeta u kojima građani traže naknadu štete nakon pretrpljenog napada pasa lutalica. Kantonalno tužilaštvo Travnik nedavno je procesuiralo pojedina fizička lica zbog nesavjesnog čuvanja pasa.

Dvije presude

Kantonalni sud Novi Travnik protekle je sedmice potvrdio dvije presude Općinskog suda Travnik, kojima je Općina obavezana na naknadu štete građanima grada Travnika zbog ujeda pasa lutalica.  Prema riječima advokata Adisa Ribića koji zastupa oštećene građane S. K. i S.B., tužbe su podnesene prošle godine, prvostepeni postupak okončan i građanima dosuđena naknada od oko 1.500 KM sa kamatama i troškovima postupka. Kantonalni sud je sada potvrdio presude i predmeti su pravomoćno okončani.