KOLUMNE

Babo Atif

Komentar dana

Faruk VELE ([email protected])

3.3.2015

Ono što su opozicija i politički analitičari predvidjeli još od prvih bračnih svađa u neobičnom političko-interesnom paru SDA i DF-a, dobilo je svoju po državu BiH i Federaciju veoma neugodnu potvrdu nakon što je Željko Komšić, u stilu babe Atifa iz čuvene pjesme "Zabranjenog pušenja", lupio šakom o sto i ostavio sve.

I mada je Komšić bio odlučan u svom prenemaganju da ne želi ovo ili ono, u tobožnjoj principijelnosti i ponavljanju da ustvari ne želi ništa, da je iznad situacije, ostalo je dosta pitanja koja u međuvremenu moraju razjasniti preostali neshvaćeni partneri, prije svega SDA.

Ako je zaista Komšićev stav da mu je "dosta žene i djece i kuće i da ga neka nostalgija vuče", znači li to da je koalicija skrojena u zanosu postoktobarske ljubavi definitivno pukla ili će se Komšić "vratiti kad mu bude ćeif"?

Ako je tako, znači li to da na nivou države i FBiH, ali i u kantonima, postoji parlamentarna većina ili će Komšić od slučaja do slučaja ucjenjivati svoje partnere za obećanu podršku. Želi li, kako se šuška, u FBiH ugurati istrošenog druga Nikšića i SDP, pa da cijelu stvar komotno kontrolira iz sjene? Također, ako je spreman samo podržati manjinsku vladu u FBiH, treba li onda biti i u izvršnoj vlasti na državnom nivou? Na koncu, od koga će građani tražiti odgovornost?

Bit će da je Komšiću postalo pretijesno u zagrljaju SDA. Boji se da će ga, kao i mnoge do sada, SDA-ovci lako progutati, pa je našao za shodno da pred građanima igra taktiku "i jesam i nisam u vlasti", da dobije jare i pare.

Naravno, nije on baš naivan. Za razliku od babe Atifa, možda i prije 13. Bajrama, vratit će se Komšić SDA-u, ovako ili onako. Uostalom, u vlasti i na funkcijama taj je čovjek, na razne načine, još od završetka agresije. No, cijela igra i posljednja zbrka nastala u vezi s liderom DF-a govori mnogo o tome šta nas očekuje u predstojećim mjesecima.

Dok penzioneri očajnički pitaju novinare hoće li kasniti i ova penzija, dok otkazi pljušte, nezaposleni se ubijaju skačući sa zgrada, a prezaduženi spaljuju imovinu koja treba ići na doboš, dok se i ono malo uposlenih pita hoće li biti plaća, a nameti samo rastu... nova vlast za guše se hvata zbog fotelja, a lideri poput Komšića svako malo prijete da će pokupiti svoje krpice i otići. Takvi da prave reforme i da nas spašavaju iz blata?! Nemojte da se zezamo.