GLOBUS

U Pakistanu uhapšeno više stotina roditelja koji su branili vakcinaciju djece

Na sjeverozapadu zemlje

Srna

2.3.2015


Stotine roditelja uhapšeno je i zatvoreno u sjeverozapadnom Pakistanu zbog ugrožavanja javne sigurnosti jer nije dozvolilo  vakcinaciju svoje djece protiv dječije paralize, rekli su danas zvaničnici.

Roditelji koji su pristali na vakcinaciju djece nisu uhapšeni u akciji koja je počela proteklog vikenda, rekao je danas viši policijski zvaničnik Šakirulah Kan.

Feroz Šah, portparol uprave grada Pešavara, prijestonice provincije Kiber Paktunkva, rekao je da je privedena 471 osoba u ovom gradu i obližnjim selima.

Bilo je i ranije sporadičnih slučajeva hapšenja zbog odbijanja vakcinacije, ali nikada ovako masovno.

- Ovo je prvi put da je donesena  ovako drastična mjera masovnog hapšenja. To pokazuje riješenost vlade da iskorijeni dječiju paralizu - rekao je Šah.

Pakistan je jedna od tri zemlje u kojoj je dječija paraliza endemična i prošle godine je većina slučajeva te bolesti zabilježana u ovoj zemlji.

Ova bolest postala je uobičajena u Pakistanu nakon što su talibani zabranili vakcinaciju i napali medicinske radnike. Pakistanci su, takođe, sumnjičavi prema ovoj vakcini, jer strahuju da će im djeca od toga biti sterilna.