BIH

Nikšić i Komšić poručili: SDP i DF ne žele u Vladu FBiH

Na sastanku u Mostaru

M. Sm.

2.3.2015

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je večeras u Mostaru uoči održavanja tribine pod nazivom «Treba li Bosni i Hercegovini ujedinjena ljevica?» da se ništa nije promijenilo nakon neuspješnog sastanka o formiranju vlasti u F BiH koji je u nedjelju održan u Sarajevu.

 - Danas pada kiša, jučer nije padala dakle ništa se nije primijenilo.Naši partneri, dojučerašnji, a ne znači da su uopšte budući, trebaju shvatiti da u ovoj zemlji trebaju vladati načela koja vladaju u svakoj demokratskoj zemlji. Mi smo napravili ogroman ustupak kada je riječ o Vijeću ministara, vodeći računa da ta velika priča o euroatlantskim  integracijama ne propadne, pogotovo u kontekstu one izjave Predsjedništva, koja je usvojena na Parlamentu, gledanja kroz prste od strane Evropske unije  i sada očekujemo da  se priča na normalan i demokratski način-rekao je on.

Ne može birač nijedne stranke, u ovom slučaju DF-a, dodao je on, vrijediti manje od birača HDZ-a.

 - Ako je gospodin Izetbegović spreman da svojih skoro 300.000 birača poistovjeti sa 118. 000 birača HDZ-a, to je njegov problem, ali mi svoje birače nećemo na takav način pojeftinjavati-ustvrdio je Komšić.

ljevica-2

Također, on je ponovio da je DF spreman podržati formiranje «manjinske vlade» ali i poručio da to ne znači podržavati rad te vlade.

- Pa, ne mogu ja bjanko podršku davati! Šta ja znam šta će ta vlada poslije raditi. Pa, to nema logike. Valjda, podržavate valjda samo ono u šta vjerujete-rekao je Komšić.

Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić je na pitanje je li njegova stranka spremna ući u Federalnu vladu, kazao kako su već nekoliko puta vrlo jasno poručili da uvažavaju izborne rezultate.

 - SDP je za ono što je radio u ove četiri godine jasno primio poruku građana BiH. SDP se želi okrenuti sebi i rješavanju pitanja unutar SDP- a, a oni koji su dobili podršku građana trebaju napraviti vladu. Čak smo i pomogli u tome i pozivamo ih Da to što prije urade-poručio je Nikšić.

On je kazao da je prilično komplicirano pitanje zbog čega nema ujedinjene ljevice u BiH.

 - Dakle, zna se i vidi se da je podijeljena ljevica doprinijela  ovakvom svom izbornom rezultatu. Upravo, zbog toga u ovom periodu koji je pred nama treba raditi na približavanju svih stranaka i to je još jedna od ključnih odluka kongresa SDP-a.

ljevica-4

Predsjednik Naše stranke, Dennis Gratz izrazio je nadu da će stranke lijevog spektra, koje, kako je rekao, prije svega gaje ideale građanske države BiH uspjeti ostvariti što bolju saradnju.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Nerzuk Ćurak, također, učesnik tribine smatra da je ujedinjenje ljevice nužnost.

 - Ja sam sklon nekom pokušaju racionalizacije da to ujedinjenje nije moguće u smislu da se sve ili većina partija lijevog političkog spektra organizira u jednu stranku, nego sam sklon tome da se konačno počnu formirati recimo predizborne koalicije .Jer znate da u 20 godina de facto nismo imali ozbiljnog izbornog političkog organiziranja lijevih stranaka, nego su, uglavnom, išle samostalno i, uglavnom, doživljavale poraze- izjavio je Ćurak uoči početka tribine.