GLOBUS

Usljed skoka sa padobranom dobio napad epilepsije

Dramatično spašavanje studenta

Em. P.

2.3.2015


Student padobranstva dramatično spašen nakon što je usljed leta dobio napad epilepsije Christopher Jones, 22-godišnji student padobranstva iz Australije, pukom je srećom i snalažljivošću instruktora preživio skok iz aviona.

U videu koji je postavljen na Youtube vidi se kako Christopher iskače iz aviona nakon čega gubi svijest usljed napada epilepsije.

Na svu sreću Sheldon McFarlane, koji je profesionalni instruktor na Padobranskoj Akademiji, je vidio šta se događa, te se vješto izmanevrisao u zraku prema Christopheru povukavši mu vrpcu za aktiviranje padobrana.

McFarlane je izjavio za australski Guardian da je mladić imao svu relevantnu lijekarsku papirologiju, te da nije uspio na vrijeme stići do njega u tom slučaju bi se aktivirala sprava koja automatski sama izbacuje padobran.

Navodno je Jonesov lijekar dao odobrenje za skok, uprkos što mladić boluje od epilepsije. Da stvar bude još zanimljivija mladić je napola prošao obuku kako bi i sam postao licencirani padobranac.

Napominjemo da se incident desio u Novembru, a Jones je tek ovaj protekli vikend postavio video na Youtube, prenosi ABC.