REGION

S ovim se diplomama u Srbiji možete samo slikati!

Akademski građani na zaposlenje u struci čekaju i po pet i po godina

Autor:(D. K.)

2.3.2015

Malo ko u Srbiji može da se pohvali da je našao posao odmah nakon završenog fakulteta. Štaviše, akademski građani u prosjeku čekaju oko tri godine na zaposlenje u struci. Apsolutni rekorderi u tome su stomatolozi, historičari umjetnosti, sociolozi i politikolozi koji na birou nerijetko provedu i po pet godina čekajući na posao.

Vlada L. (29) završio je u roku politikološki smjer na FPN u Beogradu sa prosjekom većim od devet. Tokom studija je, kaže, volontirao na više mjesta, ali ni to mu nije pomoglo da nakon diplomiranja nađe posao, piše "Blic".

- Nema gdje nisam tražio posao, ali kad bi čuli za šta sam se školovao, nisu čak htjeli da me prime ni na niže pozicije u administraciji. Poruka poslodavca uvijek je bila ista - ovoj zemlji nisu potrebni politikolozi - priča Vlada koji se tek nedavno zaposlio u arhivi jedne državne ustanove.

Plata mu, kaže, jedva prelazi 35.000 dinara, ali bar više nije besposlen.

- Upisao sam studije iz ljubavi, ali u ovoj zemlji ta diploma gubi smisao - ističe on.

U još goroj situaciji su tek svršeni stomatolozi, poznati kao rekorderi po čekanju na posao. Oni na birou za zapošljavanje provedu u prosjeku pet i po godina. I pored toga, za upis na Stomatološki fakultet u Beogradu prošle godine prijavilo se duplo više kandidata nego što ima mjesta.