BIH

Za 3 godine uhljebili 1.978 osoba u državne institucije!

Federalne vlasti nastavljaju raspisivati konkurse

Autor:A. DUČIĆ

2.3.2015

Uprkos moratoriju o zabrani zapošljavanja, Federalna vlada SDA - SDP na isteku mandata trenutno realizira nekoliko konkursa za visoke pozicije u ministarstvima, saznaje "Dnevni avaz".

Štimaju konkurse

O tome svjedoče i podaci Agencije za državnu službu FBiH, prema kojima je u toku realizacija konkursa za prijem pomoćnika ministra prometa i komunikacija u sektoru za planiranje, upravljanje projektima i koordinaciju sredstava za razvoj, s pripadajućom osnovnom neto plaćom od 1.795 KM.

Također, privodi se kraju konkurs za dva pomoćnika federalnog ministra poljoprivrede, a neki mediji su već objavili informaciju da se on, prema svemu sudeći, štima aktuelnom ministru Jerki Ivankoviću Lijanoviću.

tabela-ads-uposljavanja

Foto: Avaz (Zvanična tabela ADS-a)

Nadalje, provodi se i konkurs za zapošljavanje lektora u Federalnom ministarstvu energije, industrije i rudarstva, s neto plaćom od 1.165 KM, a Ministarstvo prostornog uređenja pokušava uposliti dva stručna savjetnika čije bi neto plaće iznosile po 1.291 KM.

U toku je i konkurs Ministarstva finansija FBiH za upošljavanje dva stručna saradnika, za koje je planirana neto plaća od 1.165 KM.

Inače, Vlada FBiH je na protekloj sjednici usvojila izvještaj Agencije za državnu službu u kojoj su navedeni frapantni podaci o upošljavanju armije činovnika u ionako preglomaznu federalnu administraciju. Prema ovim podacima, u 2012. godini ukupno je realizirano 200 konkursa za 445 izvršilaca. Na ove konkurse bilo je prijavljeno čak 11.556 osoba.

Povećan zahtjev

U 2013. godini uposleno je još više ljudi u administraciji, i to 780, a u 2014. - 753 osobe. Ukupno je, dakle, u tri godine mandata Federalne vlade SDA - SDP 1.978 osoba uhljebljeno u državne institucije!

U samom izvještaju Agencije navodi se da je Nikšićeva vlada lani, u odnosu na 2012. i 2013. godinu, znatno povećala broj zahtjeva za popunu radnih mjesta u federalnim institucijama.

Broj nezaposlenih u realnom sektoru povećan za 20.000

Prema podacima Centara civilnih inicijativa (CCI), od konstituiranja Vlade na čijem je čelu Nermin Nikšić broj nezaposlenih se povećao za više od 20.000. Otkaze su, mahom, dobivali radnici uposleni u realnom sektoru. Prema računici CCI-ja, svakog mjeseca se 480 novih osoba nađe u popisima nezaposlenih.