BIH

Tuzlanskoj Livnici već pet dana isključena struja

Zbog duga u iznosu od 265.000 KM

M. Ahmedić

2.3.2015

Predstavnici radnika Livnice čelika „Tuzla“ najavili su hitan sastanak koji će sutra održati sa predstavnicima nove Vlade TK-a, zbog problema sa kojima se radnici ove tvornice susreću, te će se prvenstveno razgovarati o struji u Livnici koja je već peti dan isključena zbog duga u iznosu od 265.000 KM.

Nadaju se da će na najavljenom sastanku osim Srđana Mićanovića, ministra industrije, energetike i rudarstva TK-a prisustvovati i novi premijer Bego Gutić.

- Mi smo uputili zahtjev za sastanak i dobili smo odgovor da će biti  održan sutra, 3. marta, nadamo se da će osim resornog ministra prisustvovati i premijer Gutić. Razgovarat ćemo prvenstveno o isključenoj struji i o pravnom statusu Livnice, jer je sve nezakonito. Nemamo računa, sve je nelegalno, a sada nemamo ni struje. Zamolit ćemo nadležne da pokušaju prebaciti nešto novca za dug Elektroprivredi BiH, kako bi nam se uključila struja, to nam je prioritet, jer bez struje ne možemo ništa raditi - istaknuo je Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata radnika Livnice čelika „Tuzla“.

zikrija

Đulović: Sve aktivnosti su stale

Dalje je naveo da je kantonalna Vlada, kao većinski vlasnik, Livnici duguje još 149.000 KM, te da je to novac, kako kaže, koji pripada Livnici kao pomoć koja se dodjeljuje firmama za četiri godine.

- Prošle godine smo te pomoći od Vlade dobili 250.000 KM, a još su nam ostali dužni 149.000 KM. Na prvom sastanku koji je održan sa novim premijerom Gutićem, 23. februara, iznijeli smo probleme i oko radno-prvanog statusa radnika, jer 108 radnika podhitno treba prebaciti sa sestrinske firme „Bosnia valves“ na Livnicu. Razlog tome jeste ukoliko Livnica ode u stečaj svi radnici koji su na „Bosnia valves“ bi ostali bez ikakvog prava. Gutić je podržao naš prijedlog i kazao da počnemo pripremati papire radnika, što smo i počeli raditi u Pravanoj službi Livnice. Međutim, dogodilo se ovo isključenje struje i sve aktivnosti u Livnici su stale - naglasio je Đulović.

Predstavnici Livnice očekuju da će na sutrašnjem sastanku sa nadležnima uspjeti postići dogovor, kako bi se što prije uključila struja Livnici, riješio radno-pravni status radnika, a zatim iznašla sredstva za pokretanje proizvodnje u Livnici.