BIH

Jablanica će od autoputa biti udaljenija sedam kilometara

KORIDOR 5C "Autoceste" ne odustaju od skraćenja trase Konjic - Mostar

Avaz (Dedić: Privredni razvoj)

2.3.2015

Javno preduzeće "Autoceste FBiH" ne odustaje od skraćenja trase autoputa od Konjica do Mostara za 18 kilometara, što će, prema najavama iz ove kompanije, donijeti uštedu od čak 309 miliona eura.

Ležerni pristup

Iako su općinske vlasti Jablanice nezadovoljne eventualnom odlukom o izmjeni projekta, jer će, kako navode, time grad izgubiti priključak na koridor 5C, u "Autocestama" ističu
da će optimizacijom trase petlja Jablanica biti udaljenija sedam kilometara od prvobitno predviđenog idejnog rješenja.

salem-dedic12

Foto: Avaz (Dedić: Privredni razvoj)

Iz "Autocesta" tvrde da je analizom idejnog projekta ovog autoputa utvrđeno da je navedena trasa predložena "veoma ležerno, bez ikakvog pokušaja iznalaženja najpovoljnijeg tehničko-ekonomskog rješenja po BiH".

- Izmjenom bi se uštedio novac koji bi se mogao iskoristiti za gradnju dionice Doboj-Jug -  Žepče, dužine 38 kilometara. Naglašavamo da, prema postojećem idejnom projektu, gradnja trase Konjic - Mostar sjever košta 930 miliona eura, a to, prema finansijskim analizama, nije privlačno ni za jednu međunarodnu instituciju da finansira gradnju - kažu iz "Autocesta".

Optimizacija trase

S druge strane, načelnik Jablanice Salem Dedić (SDA) ističe da je općini priključak neophodan zbog privrednog razvoja, ali i zbog domicilnog stanovništva.

- Ranije rješenje predviđalo je priključak Jablanice u Glogošnici. Ako se izmjesti trasa koridora, morat ćemo kilometrima voziti do priključka na autoput - ističe Dedić.

Općina uputila urgenciju Vladi FBiH

Iz Općine Jablanica izričito zahtijevaju da se aktivnosti na izmjeni trase obustave i od toga neće odustati zbog, kako navode, interesa građana.  

Također, nosiocima ovih aktivnosti i onima koji ih podržavaju skreće se pažnja da su općinske vlasti 30. jula 2014. uputile Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima urgenciju u kojoj odbacuju idejno rješenje trase autoputa, koja prolazi dolinom Bijela i dalje kroz planinu Prenj.