BIH

Nastavak suđenja Bilalu Bosniću 4. marta

U Sudu BiH

Srna

2.3.2015

Saslušanjem dva svjedoka Tužilaštva BiH, u srijedu, 4. marta, biće nastavljeno suđenje Huseinu Bilalu Bosniću, opuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Na ročištu održanom 25. februara svjedoci Tužilaštva Hasaga Crnjenković i Muharem Borovac potvrdili su da su se njihovi sinovi borili u Siriji, te da su prije odlaska na ratište išli kod optuženog na vjersku službu u Bužim.

Crnjeković je rekao da je njegov sin Amir poginuo u Siriji, te da je za njegovu smrt saznao preko "skajpa".

On je potvrdio da je tokom 2013. godine zajedno sa sinom išao na džumu kod Bosnića u Bužimu, ali da nikada nije čuo da je optuženi pozivao na odlazak u Siriju.

Drugi svjedok Muharem Borovac rekao je da se njegov sin Enes od novembra 2013. godine nalazi u Siriji, ali da ne zna u kojem je gradu.

Borovac je rekao da ne zna kako je Enes otišao i odakle mu pare za odlazak, te da je kasnije saznao da je otišao sa rođakom Amirom Crnjenkovićem koji je poginuo, a da je Enes nekoliko puta bio ranjavan.

On tvrdi da mu sin nikada nije spominjao odlazak u Siriju, ali da mu je rekao da će živjeti u Ošvama, gdje je, osim u Bužimu kod Bosnića, išao na džumu.

Bosnić je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Tužilaštvo ga tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice, u nekoliko gradova kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova.