BIH

Čekaju nas gladne godine!

Loša vlast i uvozni lobi ugušili poljoprivredu u BiH

Autor:M. KEBIĆ

2.3.2015

Brojni nepovoljni uvjeti u poljoprivredi doveli su do toga da samo u Republici Srpskoj od prošle godine nije obrano oko 15.000 hektara kukuruza, a sve ukazuje na to da će mali broj poljoprivrednika ovog proljeća izvesti traktore na njive. Situacija u Federaciji BiH još je gora, tvrde predstavnici poljoprivrednih udruženja u BiH.

Bez poticaja

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo rekao je za "Dnevni avaz" da ratari nisu u stanju osigurati ni gorivo, a kamoli još kupiti sjeme i umjetna gnojiva.

- Za sedam mjeseci za poticaje nije izdvojena ni marka. Upitna je kompleta poljoprivredna proizvodnja koja se guši zbog uvoznog lobija. Kako ova sadašnja vlada razmišlja, dobro smo uopće živi. Svih 17 ministara i premijer Nermin Nikšić, kompletna Vlada FBiH, kriva je za ovo stanje. Oni koplja lome po leđima poljoprivrednika.

nedzad-bico-11

Foto: Avaz (Bićo: Sve preko naših leđa)

Ministar Jerko Ivanković Lijanović uradi jedno, Nikšiću se to ne svidi pa on to sruši preko ministra finansija Ante Krajine. Kad ne znaju šta će, onda uključe i Federalnu inspekciju koja farmerima nalazi nedostatke da im se obustave poticaji. Ovo je najgora poslijeratna vlada u FBiH - kaže Bićo.

Kao bivši mljekar, istakao je da je bio prinuđen zatvoriti proizvodnju jer nije mogao izdržati uvoznu konkurenciju i dampinške cijene.

- Ne može se funkcionirati bez ministarstva na nivou države. Evropa neće više da priča s njih 15. Gore od ovoga može biti samo to da svi poljoprivrednici zatvore farme - ističe Bićo.

Bit će sve gore

Istog je stava i Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

ljubo-maletic

Foto: Avaz (Maletić: Nezasijane njive)

- Svakom, od najsitnijeg do najkrupnijeg ratara, treba od 1.000 do 15.000 maraka za proljetnu sjetvu. Toliko nijedan ne može izdvojiti. Bit će mnogo nezasijanih njiva i oranica. Samo 100 kilograma đubriva košta oko 90 KM, sjemenski kukuruz je 81 KM po jedinici, a gdje je sijanje, prskanje... Svaka godina će biti gora - predviđa Maletić.

Gdje ide budžetski novac?

Ljubo Maletić smatra da su izdvajanja za poljoprivredu nedovoljna, s obzirom na to da je budžet resornog ministarstva smanjen na oko 40 miliona KM, za razliku od nekadašnjih 120 miliona.

- Negdje drugo idu te pare. To nije domaćinsko ponašanje - ističe Maletić.

Izaći ususret

Za razliku od poljoprivrednika, šef Zavoda za kukuruz u Poljoprivrednom institutu RS Slavko Radanović smatra da će kukuruz ove godine biti dominantna biljka. Predviđa da će biti zasijana veća površina nego prošle godine, ali i da će vlasti ratarima na neki način izaći ususret.