BIH

U nekim sarajevskim lokalima u nargilu stavljaju i kanabis?!

Opasan trend među mladima u bh. gradovima

A. TUNOVIĆ

2.3.2015

U mnogim bh. gradovima, a naročito u Sarajevu, posljednjih godina raširio se trend pušenja nargile. Prava pomama vlada za orijentalnom vodenom lulom. Na svakom ćošku su lokali koji je nude, a najčešći konzumenti su mladi.

Toksični efekti

No, stručnjaci upozoravaju da je prekomjerno korištenje nargile veoma opasno i može imati veoma štetne posljedice. Dr. Nermana Mehić-Basara, specijalista za bolesti ovisnosti, upozorava da je nargila, pored sedativa i drugih lijekova koje mladi zloupotrebljavaju, postala prava pošast.  

nermana-mehic-basara

Foto: Avaz (Mehić-Basara: Štetne posljedice)

- Glavni sastojak nargile je jaki tamni duhan aromatiziran različitim ukusima sušenog voća ili biljaka. To je legalna supstanca, poput cigareta i alkohola, ali je činjenica da se njenom pretjeranom konzumacijom izazivaju brojni zdravstveni problemi i ima više toksičnih efekata. Primjećujemo da je veoma moderna i mladi je koriste svaki dan, što može razviti psihičku ovisnost i trajni poremećaj ličnosti. Konzumenti postaju letargični, apatični, što je neprihvatljivo za mladog čovjeka koji je u životnom dobu kada treba biti najaktivniji -upozorava Mehić-Basara.

Ona ističe da bi nargila, baš poput duhana i alkohola, trebala biti zabranjena mlađima od 18 godina. U dimu nargile nalazi se velika količina karbonmonoksida i to ne bi predstavljalo problem kada bi se njena konzumacija svela na jednom mjesečno. No, kod nas je mladi koriste i više puta dnevno!

Educirati roditelje

S ovim se slaže i nekadašnji inspektor u Odjelu za narkotike MUP-a KS Džemal Murga.

On kaže kako postoje informacije da se u nargilu u nekim sarajevskim lokalima stavlja i kanabis, kako bi THC u njemu kod konzumenta izazvao relaksirajući efekt.

dzemal-murga

Foto: Avaz (Murga: Nije bezazleno)

- Roditelji trebaju znati kuda im se djeca kreću, moraju se educirati i znati da nargila nije bezazlena, jer je duhan u njoj psihoaktivna supstanca. S obzirom na to da je ovaj trend kod nas tek zaživio, policija i inspekcija nisu još provjeravali stavlja li se u nargilu i neka droga, poput kanabisa, skanka ili kokaina, a ja ne bih ništa isključio - ističe Murga.

I aspirin se može zloupotrijebiti

Pojačana kontrola nad novim supstancama koje izazivaju ovisnost te proširivanje liste zabranjenih posao je vlasti, policije i Agencije za lijekove, ističe dr. Nermana Mehić-Basara.

- Potrebno je raditi na prevenciji ovisnosti, jer je ona klasificirana kao bolest. I aspirin se može zloupotrijebiti. U svakoj trgovini postoji upozorenje da cigarete i alkohol ne treba prodavati maloljetnicima, u ugostiteljskim objektima ne toči im se alkohol. Istu stvar treba napraviti i s nargilom i skrenuti pažnju na njena štetna svojstva - upozorila je ona.