BIH

"Avaz" saznaje: Predmet "Budimir i ostali" vraćen na ponovni postupak

Vanraspravno vijeće Općinskog suda odlučilo

A. Du.

2.3.2015

Vanraspravno vijeće Općinskog suda Sarajevo ukinulo je odluku sutkinje Rozite Šimić od 10. februara ove godine u kojoj je istaknuto da je ovaj sud nenadležan za predmet protiv Živka Budimira, dojučerašnjeg predsjednika FBiH i čelnika SPP-a, te još pet osoba u predmetu „nezakonita pomilovanja", saznaje "Dnevni avaz".

Kako nam je potvrđeno, Vanraspravno vijeće je u svom rješenju ustanovilo da Općinski sud jeste nadležan u vezi s potvrđivanjem optužnice u navedenom slučaju te je postupajućoj sutkinji naložilo da preispita svoju odluku.

Podsjetimo, u ranijoj odluci Sud se pozvao na zakonsko rješenje Vlade FBiH koje je stupilo na snagu 1. februara, a prema kojem su za procesuiranje organiziranog kriminala i korupcije nadležni posebni odjeli Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužilaštva.

Inače, Tužilaštvo KS je protiv Budimira, kao i Petra Barišića, Hidajeta Halilovića, Željka Asića, Sauda Kulosmana te Armina Kulovca optužnicu podiglo 15. januara.

Budimir se tereti da je, djelujući s drugim optuženim, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima su bile i osobe iz političkog života, kao i one iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene evidencije osoba osuđenih na zatvorske kazne.