BIH

Sin gradonačelnika Sarajeva helikopterom OSBiH hitno evakuisan iz Sarajeva u Ljubljanu

U saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova

M.M.

2.3.2015

Helikopter za hitnu medicinsku evakuaciju Oružanih snaga BiH (MEDEVAC) jučer je u kasnim poslijepodnevnim satima, na zahtjev menadžmenta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), izvršio hitni transport životno ugroženog pacijenta, Julijana Komšića, iz Sarajeva u Klinički centar Ljubljana u Republici Sloveniji.

Kako saznajemo Julijan je stariji sin gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, koji je ležao na nekoliko klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je prevezen u ljubljanski Klinički centar.

Ovu informaciju za portal "Avaza" potvrdio je i gradonačelnik Komšić.

- U Ljubljani je i još su mu u toku pretrage, kratko je kazao Komšić.

Kako je saopšteno iz OSBiH, hitna medicinska evakuacija je izvršena u skladu sa propisanim skraćenim procedurama za navedene slučajeve uz prethodno dobivanje potrebne saglasnosti za let helikoptera OS BiH van granica BiH, koja je osigurana u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

Oružane snage BiH su navedeni zadatak pravovremeno i uspješno izvršile, a letjelica se vratila u matičnu jedinicu istog dana u 22 sata.

- OS BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u vanrednim situacijama i time dati svoj puni doprinos u izvršavanju ovog, zakonom propisanog, zadatka, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Oružanih snaga BiH.