BIH

Uskoro istraga zbog otimačine zgrade "Šipada"?

Nakon što je BBI banci data po bagatelnoj cijeni

Autor:A. DUČIĆ

2.3.2015

Krivična prijava protiv federalnog premijera Nermina Nikšića i još šest fizičkih i dva pravna lica zbog nezakonite prodaje upravne zgrade "Šipada" u Titovoj ulici u Sarajevu, koja je 23. maja protokolirana u Tužilaštvu BiH te u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), mogla bi uskoro rezultirati otvaranjem istrage u ovom predmetu, saznaje „Dnevni avaz“.

Štetne posljedice

Ova prodaja je, naime, realizirana protekle sedmice, a iznimno vrijedna nekretnina, ukupne površine od skoro 1.500 kvadratnih metara, prodata je BBI banci Amera Bukvića, bliskom saradniku Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, i to za bagatelnu cijenu od 3,2 miliona maraka, odnosno po mizernoj cijeni od 2.000 KM po kvadratu.

prijava-sipad-tuzilastvo-bih

Foto: Faksimili (Krivične prijave protiv Nikšića, Fazlića i drugih odgovornih za prodaju zgrade)

Samim ovim činom su, naime, i formalnopravno nastupile višestruke štetne posljedice po državu, budući da je skoro pet puta umanjena vrijednost navedene zgrade, koja, realno, iznosi od oko 15 miliona KM.

Osim Nikšića, navedena krivična prijava tereti i Šuhreta Fazlića, direktora Federalne agencije za privatizaciju, Franju Šaravanju, predsjednika Upravnog odbora ove agencije, zatim Milana Duku, direktora "Šipad Export-Importa", njegovog savjetnika Aliju Dautovića, Dževada Drinu, predsjednika ovog preduzeća, advokata iz Sarajeva Envera Baždara te pravna lica "Šipad Export-Import” d. d. i Agenciju za privatizaciju FBiH.

Svi oni se terete da su počinili povredu Krivičnog zakona, i to u vezi s izvršenjem privrednog kriminala i korupcije. Na pravosudnim institucijama koje provjeravaju sumnje u nezakonitosti u vezi s prodajom "Šipadove" zgrade ostaje da istraže i pozadinu ustupanja nekretnine Bukviću i krugu okupljenom oko Bakira Izetbegovića.

Posebno je indikativna činjenica što je ova prodaja izvršena iako se pred sudovima vodi spor u vezi s vlasništvom nad ovom zgradom. U krivičnoj prijavi direktor "Šipada" d. d. Sarajevo Esad Ćesko navodi da je ovo preduzeće pravni sljednik preduzeća "Šipad", osnovanog rješenjem broj VI 126/48 od 9. marta 1948., "što dokazuje i činjenica da je ovo preduzeće kupilo zemljište te dobilo građevinsku dozvolu za upravno-poslovnu zgradu u Titovoj br. 11 i 15".

Špediterski poslovi

Prijavitelj „Šipad" d. d. upozorava da je kompanija "Šipad Export-Import" Sarajevo osnovana 1978. godine radi špediterskih poslova i da nije zakonito i pravno mogla steći ovu imovinu, jer su zemljište i zgrada izgrađeni i dati na upotrebu u periodu od 1953. do 1959. godine.

Kupovine po istoj matrici

Brutalna otimačina "Šipadove" imovine urađena je, naime, po istoj matrici kao i druge vrijedne nekretnine na najatraktivnijim lokacijama, koje su ljudi bliski Izetbegoviću, poput fantomskog investitora Sulejmana el-Šidija, stekli za manje od 20 miliona KM.

Tako je BBI banka dobila još i "Sarajku" za 9,5 miliona KM, El-Šidi "Magros" i lokaciju na Marindvoru za dva miliona KM, hotel "Bristol" za oko šest miliona KM te hektare zemlje na Poljinama za bagatelu.

Kako je umanjivana cijena objekta

  • 6,2 miliona KM - iznosila početna cijena
  • 4,9 miliona KM - prvi umanjeni iznos
  • 4 miliona KM - drugi umanjeni iznos
  • 3,2 miliona KM - posljednja cijena
  • 7 pokušaja prodaje