GLOBUS

Vojska i šiitska milicija u Iraku pokrenula ofanzivu protiv Islamske države

Cilj je protjerati militante iz pokrajine Salahuddin

Fena

2.3.2015

Iračke oružane snage, podržane šiitskim milicijama, u ponedjeljak su napale uporišta Islamske države sjeverno od Bagdada, na početku kampanje koja ima za cilj protjerati ih iz većinski sunitske pokrajine Salahuddin.

Ofanziva je najveća vojna operacija u pokrajini otkako su sunitski radikali osvojili velike površine sjevernog Iraka u junu prošle godine i počeli su napredovati prema prijestonici Bagdadu.

Premijer Haider al-Abadi objavio je početak vojnih operacija u Salahuddinu u nedjelju tokom posjete gradu Samarri pod kontrolom vladinih snaga, gdje se na hiljade vojnika i šiitskih milicija pripremalo za ofanzivu.

Tempo njihovog napredovanja u Salahuddinu mogao bi uticati na planove da se preotme Mosul, koji je još sjevernije. Američki zvaničnik izjavio je da bi napad na Mosul, najveći grad pod kontrolom Islamske države, mogao početi već u aprilu, ali su irački zvaničnici odbili pružiti vremenski okvir.

U Salahuddihu, borci Islamske države kontroliraju nekoliko uporišta među kojima je i Tikrit, rodni grad ubijenog bivšeg predsjednika Saddama Husseina, i drugi gradovi na rijeci Tigris.

Današnja ofanziva uslijedila je nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da se protjeraju militanti itz Tikrita u junu prošle godine, kada je Islamska država proglasila kalifat nad teritorijama koje kontrolira u istočnoj Siriji i u sjevernom i zapadnom Iraku.