DIJASPORA

Najviše aplauza za mlade folkloraše iz Buksa

Obilježavanje Dana nezavisnosti u Švicarskoj

B. ŠIŠIĆ

2.3.2015

I u Švicarskoj je obilježen Dan nezavisnosti BiH, a uz igru i pjesmu više od 600 posjetilaca uživalo je u nezaboravnoj večeri. Svečanost je bila organizirana u saradnji sa organizacijom "Zvijezde Balkana" i njihovim osnivačima Almirom Velagićom i Aldinom Musićem.

Kulturni dio programa popunile su foklorne sekcije KUD Srbija iz Sent Galena, KUD Posavina iz Sent Galena i KUD "Zlatni ljiljani" iz grada Buksa.

Oni su narodnim igrama i pjesmama iz BiH, Hrvatske i Srbije publiku proveli kroz skoro sve gradove i krajeve, a najviše aplauza dobili su najmlađi folkloraši KUD "Zlatni ljiljani" iz gradića Buks.

U muzičkom dijelu programa mnogobrojne posjetioce zabavljali su Nihad Fetić Hakala, Indira Radić, Elhad Karadžić i pjevač Neno.

- Zaista je lijepo vidjeti naše ljude u dijaspori koji se vesele, koji se zajedno druže, koji nisu opterećeni ni vjerom ni nacijom, već jednostavno drže do ískrenog prijateljstva i druženja. Nije mi bilo žao preći veliku kilometražu i doći na jedno ovakvo druženje u Švicarsku, a u u organizaciji "Zvijezda Balkana" - rekao nam je Hakala.

 Istog mišljenja bila je i popularna pjevačica Indira Radić, koja opet nakon silaska sa bine nije imala ni malo slobodnog vremena jer su je njeni mnogobrojni fanovi, svih generacija okupirali i željeli sliku za uspomenu.

- Organizatori ovakvih druženje, članovi "Zvijezda Balkana" su zaista zaslužili sve pohvale jer su još jednom dokazali da su fenomenalni domaćini, sve je od početka do kraja bilo fantastično i uvjek se rado vraćam i dolazim na njihova druženja - riječi su popularne Indire Radić.

Posebna atrakcija programa bila su dvojica braće iz Sanskog Mosta Ajdin i Aldin Amidžić, dva vrsna harmonikaša koja su svojim virtouznim sviranjem na harmonikama oduševili mnogobrojnu publiku.

Isto kako učesnici u programu, tako je prezadovoljna bila i mnogobrojna publika, koja je uzivala do ranih jutarnjih sati.