GLOBUS

VELIKI DRŽAVNIK, JOŠ VEĆI ČOVJEK Mujica više nije predsjednik Urugvaja

Pobrao simpatije širom svijeta

(Al. Ti.)

2.3.2015

Pet godina Jose Mujica bio je na čelu Urugvaja. Ali ovaj predsjednik je simpatije svijeta pokupio odmah čim je postao predsjednik. Sada je dužnost predao Tabareu Vasquezu, također ljevičaru.

Kad je 2010. godine preuzeo predsjedničku dužnost u Urugvaju Jose Mujica odbio je živjeti u predsjedničkoj rezidenciji te je sa suprugom ostao u jednosobnoj kućici na porodičnoj farmi gdje je uzgajao cvijeće.

Ali i ta kućica, zajedno s farmom cvijeća, u vlasništvu je njegove supruge, a jedino što on posjeduje je Volkswagen buba iz 1987. godine s kojom se i jučer dovezao na predaju dužnosti.

Mujica je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina sudjelovao u oružanoj pobuni protiv demokratski izabranih urugvajskih vlasti zbog čega je ovaj bivši vođa ljevičarske gerile u zatvoru proveo punih 14 godina.

Poznatiji pod nadimkom 'Pepe', Mujica tvrdi da je bio ranjen šest puta te da je u više navrata bio mučen i zarobljen u samicama. Svoju slobodu duguje općoj amnestiji nakon završetka vojne diktature.

Mujica je dužnost predao Tabareu Vasquezu, također ljevičaru, inače onkologu koji predsjedničku dužnost obavljao od 2005. do 2010. godine. Tvrdi kako će nastaviti s jednom od najkontroverznijih Mujicinih inicijativa - pokretanje državne marihuanske industrije.