BIH

Izetbegović: Za SDA neprihvatljiva manjinska vlada, vlast će se formirati sa ili bez DF-a

Završena sjednica Predsjedništva SDA

M. Aš.

2.3.2015

19:36 Nakon sjednice Predsjedništva SDA, Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika ove stranke rekao je novinarima da vlast na federalnom i državnom nivou žele formirati na istoj platformi na kojoj su i počeli

- Stranki demokratske akcije nije prihvatljiva manjinska vlada. Potrebna je stabilna vlada u kojoj će učestvovati predstavnici svih stranaka iz koalicionog aranžmana, kazao je je Izetbegović.

On je još jednom pozvao DF da se vrati za pregovarački sto, te je poručio da će, kakva god njihova odluka bila, formirati vlast.

Za SDA je neprihvatljivo da bilo ko u ovom trenutku napušta proces koji se nalazi u završnoj fazi. Svako ko to čini mora biti svjestan svoje odgovornosti za sve štetne posljedice, kažu iz ove stranke.

14:30 Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA kazao je uoči početka Kolegija ove stranke da Federalnu vladu mogu formirati i bez DF-a, ali da će još jednom pozvati predstavnike ove stranke da se pokuša napraviti jedna stabilna koalicija. No, kako je kazao, bez obzira na sve "život ide dalje".

- Nadam se da mogu promijeniti mišljenje kao što su i do sad mijenjali. Nadamo se da će se DF vratiti, da ćemo stabilizirati stvari, a ako se ne vrati, tražićemo alternative ili ćemo ići u manjinsku vladu, ali dalje više čekanja nema.

Na pitanje novinara da li je moguć novi koalcioni partner, on je kazao:

- Sve je moguće, dodajući da o tome više ne želi špekulisati.

Rekao je da bi izlazak DF iz Vlade Federacije mogao imati uticaj i na formiranje vlasti na kantonalnom nivou

- Ali ja ne mogu da predvidim ponašanje DF-a, kazao je Izetbegović.

14:25 Senad Šepić, potpredsjednik SDA kazao je prije početka Kolegija stranke da očekuje da će formiranje vlasti sa parlamentarnom većinom koja je započela pregovore biti uspješno realizovana, te da očekuje da će Vijeće ministara biti formirano u zakonskom roku do 11. marta.

Govoreći o odluci DF-a da ne učestvuju u pregovorima o uspostavi vlasti u Federaciji, on je kazao da razumije poziciju DF-a ali da ova stranka mora pokazati maksimalnu odgovornost prema svojim biračima i da budu dio konstruktivnih riješenja oko formiranja vlasti na nivou Federacije.

Što se tiča HDZ-a, Šepić je rekao moraju preispitati svoje stavove.

Nakon kraha jučerašnjih pregovora SDA, Demokratske fronte i HDZBiH o raspodjeli ministarskih resora u Vladi Federacije BiH, i odustajanja DF-a od bilo kakvog ućešća u Vladi FBiH, danas će se u Sarajevu održati sjednice Kolegija i Predsjedništva SDA.

Kako je za "Avazov" portal rekao Amir Zukić, generalni sekretar SDA, vrh stranke će osim o daljim koracima u formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou razgovarati i o predstojećoj sjednici Glavnbog odbora i zakazivanju dugo očekivanog Kongresa SDA.