GLOBUS

KASPAROV "U Rusiju se ne vraćam, ne kupujem karte u jednom smjeru"

U strahu za život zbog Putina

Redakcija

2.3.2015

Ubistvo glasnog kritičara Kremlja Borisa Nemcova ugasilo je svaku nadu u mirnu političku tranziciju u Rusiji i smjenu vlade predsjednika Vladimira Putina, rekao je u nedjelju Gari Kasparov, ugledni predstavnik ruske političke oporbe.

Kasparov, bivši svjetski prvak u šahu koji živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Državama, rekao je da se ruska politička opozicija suočava s mračnom budućnošću nakon ubistva Nemcova u petak naveče nedaleko od Kremlja.

- Boris se nadao, uzaludno kao što nam je sada jasno, da će vidjeti neku vrstu mirne tranzicije u normalnu, demokratsku vladavinu, rekao je Kasparov u razgovoru za Reuters, opisujući Nemcova kao jednog od vodećih ruskih zagovornika nenasilnog političkog dijaloga, prenosi jutarnji.hr..

- Sada ne vidim nikakvih izgleda da Rusija izađe iz Putinove brutalne diktature i pretvori se u nešto što bi barem sličilo na nešto što smo imali prije deset godina, dodao je Kasparov.

Nemcov je bio jedan od najuglednijih vođa podijeljene ruske opozicije, a ruske su vlasti sugerirale da sama opozicija stoji iza njegovog ubistva kako bi stvorila mučenika i lakše se ujedinila.

Kasparov se međutim pridružio drugim pristašama Nemcova koji vjeruju da iza ubistva stoje ruske vlasti koje su željele poslati poruku antiputinovskim aktivistima.

- To je signal svima koji su uključeni u opozicione aktivnosti, rekao je bivši šahovski svjetski prvak.

- Nećemo gubiti vrijeme sa sudskim progonima... pretvarajući se da poštujemo vladavinu zakona. Jednostavno ćemo vas eliminirati, dodao je Kasparov.

On je rekao da nema tjelesne čuvare u Sjedinjenim Državama te da se ne osjeća kao da mu je život ugrožen sve dok se nalazi izvan Rusije. Također je dodao da se ne namjerava vraćati u Moskvu, čak ni kako bi u utorak nazočio pogrebu Nemcova.

- Ne kupujem karte u jednom smjeru, rekao je Kasparov.

Upitan ima li neku strategiju za svoj politički angažman u budućnosti, Kasparov je bio iskren:

- Nemam nikakvu strategiju. To nije partija šaha. U šahu postoje pravila.

Dodao je da mu se čini da politički aktivisti u Rusiji nemaju puno prostora za razvijanje političke strategije.
Kakvu političku strategiju možete imati ako možete biti ubijeni?, upitao se Kasparov.