GLOBUS

BRUTALNO U JUŽNOM SUDANU Dječaci s puškama u rukama ili umiru od gladi!

Stravični podaci Ujedinjenih nacija i UNICEF-a

Autor:Dž. Č.

2.3.2015

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u proteklih mjesec dana stotine dječaka u Južnom Sudanu otete su i prisiljene da postanu djeca vojnici, dok ih je od prošle godine oteto više od 12.000.

Predstavnici UNICEF-a su samo prošlog mjeseca zabilježili 89 otmica grupe dječaka i smatraju, kako piše BBC, da je paravojna skupina, koja pravi djecu vojnike, povezana sa državnom vladom.

Podsjećamo, u građanskom ratu u Južnom Sudanu u kojem se sukobljavaju pristalice predsjednika Salva Kiira protiv pobunjenika na čelu s bivšim potpredsjednikom Riekom Macherom,  od 2011. godine stradale su desetine hiljada ljudi, dok je 1,5 milion bio primoran da napusti svoje domove.

Organizacija "Human Rights Watch" koja se bori za očuvanje osnovnih ljudskih prava smatra da obje sukobljene strane koriste djecu vojnike. Hiljade dječaka su regrutirane u vojsku, a mnogi su, isto tako, izgubili kontakt s roditeljima.

UNICEF je izjavio da je posljednja grupa dječaka oteta od strane Shilluk Militia, pod kontrolom Johnson Olonija. Vlada je ranije izjavila da nema kontrolu nad ovim ljudima i njihovim ratnim grupama.

- Bojimo se da djeca idu od učionice do prednje linije - rekao je predstavnik UNICEF-a u Južnom Sudanu, Johnatan Veitch.

Svjedoci su prijavili UN-u da svakodnevno gledaju djecu u dobi od osam do 12 godina kako nose pištolje, puške i drugo oružje na ovom području, prenosi BBC

Na ivici gladi

S druge strane, u ovoj zemlji razorenoj ratnim sukobima na ivici gladi je trećina populacije, odnosno četiri miliona ljudi.

Svjetski programi za hranu UN-a i UNICEF-a navode da je u Južnom Sudanu gotovo milion djece mlađe od pet godina neuhranjeno. U njihovim izvještajima se izražava strahovanje da bi mogla da se ponovi situacija od prije tri godine, kada svijet nije ozbiljno shvatio upozorenje da će u Somaliji i na Afričkom rogu zavladati glad, što se kasnije i dogodilo.

Dvije organizacije sada upozoravaju da bi, ako ne budu preduzete odgovarajuće mjere, ove godine od gladi u Južnom Sudanu moglo da umre 50.000 djece.