BIH

Za obnovu Saborne crkve potrebna još tri miliona KM

MOSTAR Apel vlastima i donatorima da pomognu završetak gradnje hrama

M. HODŽIĆ

2.3.2015

Nakon zimske pauze radovi na obnovi Saborne crkve u Mostaru trebali bi uskoro biti nastavljeni. Na red je došao najzahtjevniji dio posla, odnosno zidanje kupola.

Obnova u fazama

Za završetak svih građevinskih radova na crkvi potrebno je prikupiti još tri miliona KM, tako da će nastavak obnove teći u fazama, odnosno kako potrebna sredstva budu pristizala.

Stoga predstavnici mostarske Srpske pravoslavne opštine apeliraju na vlasti u BiH na svim nivoima te na donatore da pomognu obnovu ovog hrama, jedinog neobnovljenog velikog vjerskog objekta u BiH, koji je porušen u ratu 1992. godine.

 - Mi smo do sada uradili malo više od polovine radova i nedostaju nam oko tri miliona da završimo građevinske radove. Ukupna vrijednost građevinskih radova koštat će nešto više od osam miliona KM - kaže mostarski paroh Radivoje Krulj.

Najveću pomoć, odnosno oko dva miliona KM, do sada je dala Vlada Republike Srpske.

Napravili pauzu
 
- Novca treba još dosta, i to je jedan od razloga što smo napravili ovu pauzu jer moramo prikupiti dovoljnu sumu novca da bismo krenuli u narednu fazu koja je ozbiljnija. Apeliramo na sve u vlasti da nam pomognu koliko mogu da bi ovaj posao oko obnove crkve priveli kraju - kaže iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Vrijedni neimari

Obnova ove crkva, koja je nacionalni spomenik kulture i jedan od simbola Mostara, počela je prije nešto više od četiri godine. Vrijedni majstori obnavljaju hram u izvornom obliku, odnosno kako su to radili neimari od 1863. do 1873. godine.