BIH

Suljagić: Nećemo milostinju koju nam nude Izetbegović i Čović

Novi razgovori sa DF-om mogući samo pod novim uslovima

Autor:A. UZUNOVIĆ

1.3.2015

Član predsjedništva DF-a Emir Suljagić kazao je da ta stranka neće pristati da uđe u Vladu FBiH pod „ponižavajućim uslovima“.

„Izetbegović se danas suštinski složio sa Čovićem da je HDZ-ovih 110.000 glasova vrijednije od naših 150.000 i izabrao da, kolokvijalno rečeno, nama lomi ruke da pristanemo na četiri ministarske pozicije u Vladi FBIH, odnosno milostinju koju nam udijele on i Čović“, rekao je Suljagić za "Avazov" portal. 

Kazao je da će DF ostati privržen većini formiranoj na državnom nivou i za formiranje Vijeća ministara.

„Ukoliko SDA i HDZ žele nastaviti razgovore sa nama, neka nas o tome obavjeste, ali razgovori mogu biti nastavljeni samo pod drugim uslovima“.

Prema njegovim riječima, DF nije, niti će biti rezervni točak bilo kojoj parlametnarnoj većini.

VEZANA VIJEST: Komšić napustio sastanak, DF neće imati ministre u Vladi FBiH

„Ili ćemo biti ravnopravan partner, ili ćemo pružiti podršku manjinskoj vladi, ili će Čović i Izetbegović morati naći nekoga ko će pristati na ponižavajuće uslove koje nam nude“, kazao je Suljagić. .

Govoreći o novom sastanku koji je zakazan u utorak, Suljagić je rekao da DF do ovog trenutka nije dobio poziv da učestvuje na tom sastanku.

„Ako dobijemo poziv, o tome će se izjasniti organi DF-a, ali bilo kakvi novi razgovori moraju biti nastavljeni pod drugačijim uslovima. Možda neko jeste spreman da se ponizi i pristane da bude dio većine pod uslovima koje nude Čović i Izetbegović, ali mi nismo“, zaključuje Suljagić.