GLOBUS

RATNO PROFITERSTVO Zarađuju velike novce na sukobima u Ukrajini

Banke ne rade, ljudi nemaju izbora osim da idu kod improvizatora

(A.U.)

1.3.2015

U dijelovima Ukrajine u kojima su aktuelni sukobi situacija je teška za obične ljude, ne samo zato što se nalaze u ratnom području, već što ne mogu podići novac sa svojih računa jer banke ne rade.

Ipak, načina kako da se dođe do svog novca ima, a takve usluge se sada nude i u oglasima u novinama i banderama. .

Naime, u jednom oglasu u Donetsku piše "podižem novac za vas", u potpisu "Juri" koji predlaže susret. Njegov način rada jeste da „mušterija“ dođe sa svojom bankovnom karticom i njemu napraviti uplatu preko mobilnog telefona, a za 15 minuta, kaže on, stiže tekst koji će potvrditi tu uplatu nakon čega će on uplatiocu dati keš, uz proviziju od deset posto. 

U drugom dijelu grada, blizu autobuske stanice razvijen je isti sistem, ali na malo višem nivou. 

Jedna parfimerija je postala tajna banka, a ispred vrata kao čuvar stoji jedan naoružani pobunjenik, unutra je drugi sa kalašnjikovom, a pored njega četiri "operatera" ispred kompjutera sa novčanicama u rukama. 

Ispred svakog je mali red. "Klijenti" daju svoju kreditnu karticu i telefonski broj. Operateri izvrše uplatu preko interneta, i kada stigne tekst potvrde oni isplaćuju novac, uz istu proviziju od deset odsto. 

Kako navodi agencija France Presse, nemoguće je saznati odakle dolaze desetine hiljada hrivnji u kešu s kojim se raspolaže u parfimeriji. Na prozoru radnje stoji crno-beli natpis o novom radnom vremeu od 8.00 do 17.00 časova, i piše "ne podižemo manje od hiljadu hrivnji (32 evra). Također, napisan je spisak banaka sa kojima parfimerija ne radi. 

"Tako je sad, rat je. Treba mi novac da platim telefon i hranu", rekao je jedan 57-godišnji penzioner.

On i dalje dobiva svoju penziju od 3.500 hrivnji (114 eura), ali ne može da je podigne sa računa. 

"Ovako je tri ili četiri meseca. Kijev je za sve to odgovoran", kaže ovaj čovjek koji je samo želio otkriti svoje prvo ime, Aleksandar.

Dodao je da mu je žao što mora da plati deset posto provizije ali je zadovoljan što nije morao autobusom da putuje da bi došao do svog novca.