BIH

Jelena Simović kandidatkinja za osobu godine "Večernjakovog pečata“

Sa i bez priznanja fočanska vučica nastavit će spašavati živote

Al. B.

1.3.2015

Među 150 kandidata za „Osobu godine“, titule koju svake godine tradicionalno dodjeljuje „Večernji list“, je i Jelena Simović, članica tima Gorske službe spašavanja i Kluba spasavalaca "Wolf" iz Foče.

Fočanska vučica nominirana je zajedno sa političarima, privrednicima, vjerskim službenicima, sportistima, ljekarima, glumcima, humanistima, pjevačima, ali i "običnim" ljudima, koji su 2014. godinu obilježili neki svojim djelom. A Jelena ih ima napretek. Za nominaciju je čula od prijatelja iz Zenice i drago joj je.

- Lijep je osjećaj biti rame uz rame sa svim ljudima koji čine dobro. Život dalje teče, sa ili bez toga, a ja ću kao i do sada raditi ono što volim - spašavati, hodati, peti i davati svoj maksimum – kazala je za „Avaz“ Jelena Simović.

O djevojci koja se kao petogodišnjakinja zaljubila u planinu pisali smo u septembru prošle godine. Osim što je gorski spasilac, Jelena je obučena i za spašavanje u pećinama, instruktorica je skijanja, turistički vodič, kajakašica, posjeduje međunarodnu diplomu za ronioca, a najdraže među brojnim priznanjima je ono iz 2013. godine, kada je postala prvakinja BiH u slobodnom penjanju.

Jelena je učesnica svih akcija spašavanja ljudi, od stanovnika poplavljenih gradova, do čeških turista koji su zalutali na Magliću, na visini od 2386 metara.