BIH

Čović na prijemu u zgradi Predsjedništva povodom Dana nezavisnosti: Vjerujem u bolju budućnost BiH

Prisustvovali mnogobrojni domaći i strani zvaničnici

E. Trako

1.3.2015

Povodm 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović su organizirali prijem u Svečanom salonu, zgrade Predsjedništva BiH.

Prijemu u Predsjedništvu prisustvovali su visoki zvaničnici međunarodne zajednice, predstavnici diplomatskog kora, akademske zajednice i javnog života u BiH.

Član predsjedništva BiH Dragan Čović je rekao na večerašnjem prijemu kako vjeruje u bolju budućnost.

"Vjerujem u bolju budućnost, za našu djecu koja žive u BiH, vjerujem da se iz BiH neće odlaziti kao što se odlazilo do sad, vjerujem da oni koji su otišli iz BiH, da će dočekati da se vrate u BiH", kazao je Čović i nastavio:

"Mi bismo bili sretniji da povodom današnjeg svečanog dana možemo se prisjetiti tih svečanih trenutaka prije 23 godine, govoriti o naši uspjesima u posljednje 23 godine, i iznijeti vam planove za našu budućnost. Nažalost, naša relanost nas još uvijek drži značajno u prošlosti tako da smo još uvijek više okrenuti na one dane prije 20 godina nego današnjim i budućim.Obilježavajući danas naš dan, mi već dugo vremena sa ovih govornica govorimo kako se on ne obilježava na čitavom prostoru BiH. To govorimo sa žaljenjem, ali još uvijek  ne činimo puno da razumijemo jedni druge u duhu i referendumskog pitanja postavljenog 29. februara i 1. Marta prije 23 godine" , rekao je Čović.

Čović je naglasio da je pred Predsjedništvom BiH vrijeme iskušenja i zato je pozvao sve koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu, kao i prisutne ambasadore, da im budu partneri u naredne četiri godine.

Na kraju je Čović rekao kako vjeruje da se u naredne četiri godine mogu riješiti problemi "malog čovjeka".

"Siguran sam da u naredne četiri godine možemo riješiti probleme malog običnog čovjeka. Kada smo se dogovarali šta reći večeras, imali smo na umu da bismo vam u ovom trenutku mogli kazati uspostavili smo zakonodavnu, izvršnu vlast na svim razinama u BiH", rekao je Čović.

Kao i prethodnih godina, ni na ovom obilježavanju nije prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
.