BIH

Komšić napustio sastanak, DF neće imati ministre u Vladi FBiH

Sastanak završen, novi dogovori u utorak

S. D.

1.3.2015

17:20 Okončan je i sastanak delegacija SDA i HDZ-a nakon što ga je napustila delegacija DF-a.

Dragan Čović lider HDZ-a i Bakir Izetbegović zamjenik predsjednika SDA nisu mogli konkretno reći koji su to daljnji koraci nakon što je Željko Komšić odbio učestvovati u sastavu nove Vlade.

bakir-dragan-1bakir-dragan-1

Bakir Izetbegović je kazao da će još jednom razgovarati sa Željkom Komšićem, a da će nakon sutrašnje sjednice predsjedništva SDA biti donesena konačna odluka o tome na koji način će biti formirana Vlada Federacije BiH.

On je naveo da je jučer sa Komšićem dogovorio da DF-u pripadnu četiri ministarske pozicije i da zajedno sa SDA imenuju ministra poljoprivrede, a da je prijedlog bio da HDZ-u pripadne pet hrvatskih pozicija i jedna iz reda Ostalih.

Također, rekao je da je Komšić bio pristao na taj prijedlog i da je dogovor bio da Izetbegović danas to saopći na sastanku. Međutim, kako dalje tvrdi Izetbegović, kada je on to rekao, Komšić je odustao od daljeg učešća na sastanku i napustio salu. 

„Komšić nas je iznenadio neokliko puta svojim stavovima, te se nadam da će se predomisliti“, rekao je Izetbegović ponovivši raniji stav da će vlast biti formirana do 11. marta.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da će se sutra vidjeti kako dalje, te da bi novi sastanak trebao biti organizovan u utorak.

„Zadnji rok je 11. mart, a trebalo bi ostaviti prostora da sutra zauzmemo stavove prije novog dogovaranja u utorak“, rekao je Čović. 

16:35 - Demokratska fronta neće imati ministre u Vladi Federacije BiH, saopćio je to predsjednik ove stranke Željko Komšić novinarima nakon što je napustio sastanak sa predstavnicima SDA i HDZ-a.

Komšić je rekao da je SDA pristala na zahtjev HDZ-a da ta stranka dobije šest ministarskih pozicija u Vladi FBiH, a DF-u su ponuđene četiri.

komsic-14

On je kazao da DF na to neće pristati, ali da će ukoliko SDA i HDZ sami odluče formirati vlast, podržati, kako je kazao, manjinsku vladu.

Dodao je da DF ostaje pri ranijem dogovoru za Vijeće ministara. 

15:10 - Počeo je sastanak u zgradi Predsjedništva BiH lidera HDZ-a Dragana Čovića, DF-a Željka Komsića i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o formiranju Vlade FBiH .

Današnji sastanak najavljen je kao ključni za opstanak koalicije za formiranje vlasti ne samo u Federaciji nego i u BiH.

Iako je postignut dogovor o raspodjeli fotelja u Vijeću ministara Dragan Čović je najavio da ne pristaje na potvrdu Vijeća ministara dok ne bude formirana Vlada FBiH.

Pregovori oko formiranja federalne Vlade već dva puta su prekidani jer se partneri nisu mogli dogovoriti oko raspodjele broja pozicija.

Prema posljednjim informacijama HDZ će i dalje insistirati na šest ministarskih mjesta. Isto toliko traži DF, dok je SDA, kojoj pripada osam bosnjačkih pozicija spremna jedno mjesto prepustiti DF-u.

Lider HDZ-a po okončanju pregovora u srijedu rekao je da bi koalicioni partneri ukoliko se ne dogovore danas trebali javnosti objasniti zašto dogovor nije postignut.

U delegaciji SDA su Adil Osmanović i mandatar za sastav nove vlade Fadil Novalić. U Delegaciji HDZ-a su još Marinko Čavara, član predsjedništva stranke i predsjednik FBiH, te Mario Karamatić iz HSS-a, dok su u delegaciji DF-a članovi stranačnog predsjedništva Emir Suljagić i Sifet Podžić.