KULTURA

"ZagrebDox": Posebno priznanje za film Damira Ibrahimovića

Zatvoren internacionalni festival u Zagrebu

M. Ču.

1.3.2015

Na svečanosti zatvaranja internacionalnog festivala dokumentarnog filma "ZagrebDox" proglašeni su pobjednici.

U međunarodnoj konkurenciji "Veliki pečat" pripao je britanskom filmu „Virunga“, a posebna priznanja dobili su „Vrtni ljubavnici“ i danski film „Bolji život“.

Žiri regionalne konkurencije „Velikim pečatom“ nagradio je mađarsko-francusku koprodukciju „Kainova djeca“. Posebno priznanje u ovoj konkurenciji pripalo je bh. dokumentarnom filmu „Rus“ u režiji istaknutog člana Udruženja filmskih radnika, i producenta Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića.

- Žiri je pohvalio originalni način na koji je ispričana pojedinačna, tragična ljudska sudbina pomalo se otkriva kako autori zahvaćaju puno šire i dublje ovaj prostor poigravajući se s fikcijom, psihodramom i nepoznatom stranom poznatog redatelja kroz priču njegova sina, naglasili su na oficijelnoj internet sranici Udruženja filmskih radnika BiH.

„Rus“ je film o čovjeku koji je u potrazi za ljubavlju tokom cijelog svog života i ta ga potraga vodi puno uzbuđenja.  Od dječaka kojeg otac izlože psihičkim i fizičkim torturama, on postaje narkoman i provalnik, od mladića koji se liječi na klinici za ruske veterane iz afganistanskog rata do ruskog milionera, čovjeka koji odlučuje o ljudskim sudbinama. Posljednjih godina živi u Sarajevu, jedva preživljavajući, što ga dovodi u susret sa pripadnicima sarajevskog podzemlja gdje se zadužuje preko svojih mogućnosti. Po prvi put je u bezizlaznoj situaciji i ne zna kako se nositi s tim.

Film „Rus“ producirala je sarajevska producentska kuća „Deblokada“ koju inače vodi Ibrahimović zajedno sa suprugom, istaknutom rediteljicom Jasmilom Žbanić.

Ovogodišnji „ZagrebDox“ prikazao je 150 filmskih naslova u 16 različitih programa.