CRNA HRONIKA

Oduzeta roba vrijedna 95.000 KM

U nekoliko odvojenih akcija

Fena

1.3.2015

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje  BiH su na području Srebrenika, tržnice „Arizona“ i na putnoj komunikaciji Zvornik – Bijeljina, privremeno oduzeli raznu robu ukupne tržišne vrijednosti 95.000 KM.

Roba je privremeno oduzeta u nekoliko odvojenih akcija zbog neposjedovanja bilo kakve dokumentacije o njenom porijeklu, saopćeno je danas iz UIO.

Na osnovu interno prikupljenih informacija službenika za provođenje propisa u Regionalnom centru UIO u Tuzli, izvršene su provjere kod jednog privrednog društva koje posluje u okviru tržnice „Arizona“.

010301542hm
Tom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta roba stranog porijekla (maske za lice - 30.000 kom, torbe - 80 kom, rolne tekstila - 5.856 m2), tržišne vrijednosti oko 59.440 KM.

Za predmetnu robu nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad istom proveden carinski postupak te da su u skladu sa zakonom naplaćene uvozne dažbine.

Na osnovu ranije izvršene kontrole i popisa roba kod jednog privrednog društva iz Srebrenika, privremeno je oduzeta roba stranog porijekla (mašinski tepisi/staze - 326,97 m2, set za kupatilo - 724 kom, itison filc - 275,92 m2, podmetači - 60 kom, prostirka za kupatilo - 30 kom, mašinski tepisi i staze frize - 314,73 m2), ukupne tržne vrijednosti 16.528 KM.

I za ovu robu nije postoji dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je ista na zakonit način uvezena u BiH. Na isti način je kod još jednog privrednog društva u Srebreniku pronađena roba stranog porijekla, a radilo se o 381 komadu raznih autodijelova, čija je tržišna vrijednost ukupno iznosila oko 10.000 KM.

010301541hm
Na putnoj komunikaciji Zvornik – Bijeljina, službenici UIO su u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH utvrdili da je državljanin Republike Srbije P.D. iz Loznice, putem vozila brze pošte, vlasništvo firme iz Banja Luke, na adrese više kupaca, poslao pošiljke robe stranog porijekla (sportska patika NIKE - 28 pari, sportske patike PUMA - 4 para, gojzerice NIKE - 2 para), procijenjenje tržišne vrijednosti oko 9.000 KM.

Za pomenutu robu nije posjedovao bilo kakav dokaz da je ista prošla redovnu carinsku proceduru, odnosno da su za istu plaćene uvozne dažbine, te je na takav način mogao znati da je unesena preko carinske linije u carinsko područje BiH bez prijavljivanja carinskoj službi i bez plaćanja uvoznih dažbina (carina, PDV). Iz tog razloga spomenuta roba je privremeno oduzeta.

Protiv odgovornih pravnih i fizičkih osoba, shodno odredbama Zakona o carinskim porekršajima BiH, UIO je pred nadležnim sudovima podnijela zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupka.