BIH

BUGOJNO Odata počast i položeno cvijeće

Dan nezavisnosti

Az. M.

1.3.2015

U Bugojnu je obilježen 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Delegacije boračkih organizacija proteklog i oslobodilačkog rata 41-45. godine, općine Bugojno i političkih stranaka položile su cvijeće pored spomenika kod bugojanske Gimnazije, na biste narodnih heroja i ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja, gdje je proučena fatiha, te Partizanskom groblju.

O važnosti 1. marta ispred spomenika kod Gimnazije Bugojno govorio je načelnik općine Hasan Ajkunić. Izrazio je zadovoljstvo što iz godine u godinu raste interes građana za obilježavanje ovog značajnog datuma u istoriji bosanskohercegovačke države.

- Moramo za rad generacija, koje su svoje živote ugradile u opstojnost naše države, kao i generacije koje dolaze, uvijek i iznova se podsjećati na ovaj značajan datum, kao i odluke koje su doprinjele da danas živimo u slobodnoj i demokratskoj državi, poručio je bugojanski načelnik.

Ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja okupljenima se obratio Vehid ef Arnaut, glavni imam Medžlisa IZ Bugojno, koji je posebno potcrtao važnost okupljanja, prisjećanja na značajne datume važne za našu državu i odavanje počasti svim bosanskim šehidima.