BIH

Ejup Ganić: Da nije bilo referenduma, BiH bi izgubila svoju ličnu kartu

Član ratnog Predsjedništva RBiH

M.K.

1.3.2015

Prvi mart je veoma važan jer, da nije bilo referenduma, BiH bi izgubila svoju ličnu kartu. Bosna je bila država stoljećima, u jednoj formi ili drugoj. I kada nismo uspjeli sačuvati Jugoslaviju, a mi u BiH smo sve učinili da je sačuvamo, onda smo ostali jedan mali otok u okeanu i mi smo tada, naravno, pitali građane jeste li za nezavisnu, suverenu državu.

Fiksirane granice

Na ovaj način se akademik prof. dr. Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva RBiH, u izjavi za “Dnevni avaz” prisjeća historijskog referenduma, na kojem je izglasana nezavisnost države Bosne i Hercegovine.

- Naravno, dobra većina za to se izjasnila. Da vas podsjetim da su države, poput Crne Gore i nekih drugih, s daleko manjim procentom glasova dobile svoju nezavisnost. Ali ono što je bitno, jeste da smo mi referendumom u BiH produžili svoju ličnu kartu.

S druge strane, ova država je sad međunarodno priznata, ima fiksirane granice, tako da, u suštini, svi ti naši problemi ovdje o tome slavi li neko ili ne slavi, vremenom će biti relativizirani - uvjeren je prof. Ganić.

U tom kontekstu ukazuje na to “šta se dogodilo s građanima u Hrvatskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori, koji nisu izrazili lojalnost novonastaloj državi, koji nisu tu državu prihvatili kao svoju”. 

Jednake šanse

- Vrlo loše su prošli, ali nama je ovdje zadatak da razvijamo odnose između svih naroda i da pokažemo da svi imamo podjednake šanse, sve dotle dok ovu zemlju prihvataju kao svoju. Mi smo svjedoci toga da područja Bosne koja su etnički očišćena, a koja su dobrim dijelom u drugom entitetu, stoje mnogo lošije i ekonomski i u svakom pogledu. 

Prema tome, hajdemo se mi okrenuti budućnosti, nećemo zaboraviti prošlost i ja sam siguran da će svake godine 1. mart sve više dobivati na važnosti - zaključuje prof. Ganić.