BIH

MOSTAR Brojne delegacije i građani odali počast na Šehitlucima

Obilježavanje Dana nezavisnosti u Mostaru

M.Sm.

1.3.2015

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas su na mostarskim Šehitlucima predstavnici federalnih, državnih i gradskih vlasti kao i brojnih boračkih udruženja, povodom Dana nezavisnosti odali počast braniocima Mostara i Hercegovine.

Čestitavši Dan nezavisnosti i podsjetivši na njegov historijski značaj, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Edin Mušić je kazao da se u protekle 23 godine u BiH odigralo mnoštvo dinamičnih i dramatičnih događaja.

 - BiH je danas država koja ima svoje granice, međunarodno pravni subjektivitet, svoj Ustav, Parlament, valutu, oružane snage, policiju i,dakle, BiH je u pravom smislu država. Međutim, postoji još puno toga da se unutar granica BiH dosta toga popravi i na tome ćemo raditi-poručio je Mušić.

Ratni komandant i predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago istakao je da je najteži period nakon stjecanja nezavisnosti BiH, odbrambeno-oslobodilački rat.

 - U tom periodu mnogi pripadnici Armije RBiH dali su svoje živote i dijelove svoga tijela da bi mi danas imali slobodu i mogućnost da izgradimo demokratsku državu BiH koja će osigurati ravnopravnost svih naroda i građana-rekao je Špago.

Nažalost, dodao je on, na sceni su još uvijek i prisutne politike koje nastavljaju na drugi način da razgrađuju ovu državu.

 - Svjedočili smo jučer nekim zahtjevima sa zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, odnosno aktiviranja nekih paradržava i branjenja zločina koje su u ime te paradržave

učinili pojedini pripadnici tih formacija-kazao je Špago.

Također, danas će povodom Dana nezavisnosti u zgradi Vlade Federacije u Mostaru, a u organizaciji Muzeja Hercegovine biti otvorena izložba «Bh. štampa od referenduma do nezavisnosti».