BIH

Nećemo dozvoliti da bilo ko poruši temelje u koje su najvrijedniji sinovi naše zemlje utkali svoje živote

I u Vogošći obilježen 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

E. MURAČEVIĆ

1.3.2015

- I danas kao i u vrjeme održavanja Referendma za nezavisnu BiH čuju se poruke onih kojima nije mnogo stalo do cjelovitosti naše domovne, istakao je Esad Piknjač, predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća održanoj u povodu obilježavanja 1.marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

- Onima kojima su draže tuđe od vlastiti avlija porčujemo da nećemo dozvoliti da bilo ko poruši temelje u  koje su najvredniji sinovi naše zemlje utkali svoj živote.

Osim njega o  značaju ovog histoijskog dana govorio je i  Edin Smajić, Načelnik Općine Vogošća.

Učnice  vogošćankih osnvnih škola Lejla Čavčić, Adna Šećović i Amina Numanović pročitale su svoje literarne radove koji su nagrađeni na konkursu za najbolji  prozno literarni rad na temu "Dižemo spomenike onima koji su pali, nastavljamo pjesmu tamo gdje su stali", a kojeg je u povodu 1. marta - Dana nezavisnost BiH organizovala Javna ustanova Kulturno sportski centar Vogošća.

Prije svečane sednice Općinskog vijeća brojne delegacije Općine Vogošća, boračkih i drugih udruženja te stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća, na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Vogošće u odbrambno-oslobodlačkom ratu 1992.-1995. godine i Spomen obilježju civilnim žrtvama rata, položile su cvijeće te učenjem fatihe i minutom šutnje odale  počast onima koji su  u borbi za nezvisnost Bosne i Hercegovn dali ono najvrednije - svoje živote.

Također, u povodu 1marta, u Sportskoj dvorani "Amel Bećković" odigran je memorijalni malonogometni turnir "Prmarijus dr. Safet Omerspahić" u znak sjaćanja na ovog vrijednog medicnskog radnika, direktora Doma zdravlja u Vogošći  i nekadašnjeg vijećnika u  Općinskom vijeću Vogošća.