NOGOMET

Olimpic protiv tradicije

"Vukovi" u gostima kod Željezničara

E. MASLO

1.3.2015

Pred igračima Olimpica je utakmica koja nosi veliku važnost. Tim s Otoke danas u 14.30 sati gostuje na Grabavici, gdje će u malom gradskom derbiju protiv Željezničara pokušati prekinuti izuzetno neugodnu i negativnu tradiciju. Tokom svojih šest sezona u najjačem bh. fudbalskom rangu nadigravao se najmlađi sarajevski premijerligaš i sa Sarajevom, Širokim Brijegom, Zrinjskim, Borcem, ali protiv jednog kluba nikako nije išlo....

Željezničar i Olimpic odigrali su 11 utakmica, a "Plavi" su slavili devet puta, uz ukupnu gol-razliku od 21:3. Olimpic je uspio dva puta odnijeti po bod s Grbavice, dok je na Otoci svaki put poražen (u prvom dijelu sezone Željezničar je slavio sa 3:0). No, ova statistika ne zanima previše Mirzu Varešanovića, trenera Olimpica.

- Tradicija me uopće ne zanima, uostalom, ona je tu da se ruši. Sigurno nas očekuje teška utakmica, jer oba tima pretenduju na Evropu. Željezničar respektiramo, ali nema straha. Obavili smo odlične pripreme i čvrsto vjerujem da ova ekipa može ostvariti povoljan rezultat na Grbavici - rekao je Varešanović.

Pripremajući ekipu za prvi meč u proljetnom dijelu prvenstva, Varešanovića je negativno iznenadila odluka da utakmica Rudar - Olimpic bude registrirana rezultatom 2:2. Razmatrajući zahtjev bijeljinskog tima za zaštitu zakonitosti, Nogometni savez BiH poništio je odluku Apelacione komisije i prihvatio prijedlog Pravnog komiteta da se sporna utakmica registrira neriješenim rezultatom, a ne pobjedom "Vukova" od 3:0.

- Oduzeli su nam dva boda. To je vrlo simptomatično, jer se dešavalo samo dan prije početka prvenstva. Možda nekome smeta Olimpic. No, mi smo sportisti, izaći ćemo jači iz ovoga i na terenu vratiti ono što su nam oduzeli - kazao je Varešanović.