BIH

ZENICA Organizatori kritikuju ignorisanje od vladajućih struktura

Dan nezavisnosti

A. DŽ.

1.3.2015

Povodom obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, položeni su vijenci i cvijeće na spomeniku palim borcima iz drugog Svjetskog rata kod Papirne u Zenici. Uz skroman broj Zeničana, vijence i cvijeće su položile sljedeće delegacije zakonodavne i izvršne vlasti i Udruženja proisteklih iz Drugog svjetskog i posljednjeg, oslobodilačkog rata. 

Prisutnim se obratio Ismet Vrškić, predsjednik Udruženja antifašista i izrazio žaljenje slabim odzivom građana na ovu svečanost. Uputio je kritiku gradskim strukturama na slaboj organizaciji ove manifestacije bez ozvučenja prostora ispred spomenika. Nakon ove svečanosti, vijenci i cvijeće su položeni i na na spomeniku "Kameni spavač", poginulim borcima iz  agresije na BiH 92-95, na Trgu Alije Izetbegovića. 

papirna1

Lokalno omladinsko vijeće regije Zenica (LOV) tradicionalno, već četrnaest godina, u saradnji sa boračkim udruženjima organizira u Gradu Zenici svečani program povodom obilježavanja 1.marta - Dana nezavisnosti BiH. Uz prezentaciju dosadašnjih inicijativa, poput onih da bh. himna dobije tekst, kao i da se u Zenici jedan trg ili ulica nazovu Trgom ili ulicom žrtava Srebrenice, predstavnici LOV-a u znak protesta zbog ignorisanja dosadašnjih inicijativa, nisu organizirali po prvi put svečani prvomartovski defile Duvačkog orkestra Zenica i umjetničko-zabavni program zeničke djece i mladih, konkurs za likovne i literarne radove na temu "Domovina", niti podjele BH zastava i prigodnih prazničnih poklona sugrađanima.