BIH

Papa vidi u BiH veliku priliku mirnog suživota i dijaloga

KRUG 99 Znakovitost treće papinske posjete BiH i Sarajevu

E. Trako

1.3.2015

U Sarajevu je danas održana redovna sesija asocijacije nezavisnih inetelektualaca “Kruga 99”. Tema današnje sesije bila je “Znakovitost treće papinske posjete Bosni I Hercegovini i Sarajevu, a uvodničar je bio Nadbiskup Luidži Pecuti (Luigi Pezzuto).

Posjeta Papa Franje Sarajevu najavljena je 6 juna ove godine, a to će ujedno biti i 11. putovanje u inozemstvo aktuelnog Pape,

Pecuto je podsjetio da je ovo treći Aposotloski pohod Pape u historiji BiH, što je dobar, kako je kazao, znak blizine Svete Stolice prema ovoj regiji.

- Papa Franjo, na molitivi Angelusa, u nedjelju 1. februara sam je zaželio najaviti svoj dolazak u Sarajevo, pozivajući nazočne na Trgu Svetog Petra da mole za dobar uspjeh njegovog pohoda, ovim, njemu tako dragim, narodima. On želi, svojom nazočnošću, ne samo potvrditi u vjeri katolike, nego također, želi ohrabriti sve slojeve naroda na intenzivno zauzimanje u poticanju na dobro, koje bi pridonijelo rastu i jačanju bratstva i mira – kazao je Pecuto.

Nadbiskup je također nagkasio, da Sarajevo više nije grad kojeg je Papa Ivan Pavao II susreo 1997. godine.

- Kao “Evropski Jeruzalem”, kako ga je on sam želio nazvati – Sarajevo je grad simbol za cijeli svijet, grad koji unatoč poratnim ranama i problemima, nije izgubio nadu, štoviše ponovo želi biti središte multikulturalizma, multireligioznosti u jugoistočnmoj Evropi, ne samo zbog svog geopolitičkog položaja, nego zbog specifičnosti naroda koji tu žive: naroda koji su kroz historiju puno trpili – dodao je Pecuto.

Na kraju obraćanja na sesiji, kazao je da Papa vidi u BiH veliku priliku mirnog suživota i dijaloga, kako unutar regije i u kontekstu evropskog konitnetna, tako u svjetskom konceptu nacija.