DIJASPORA

Dan nezavisnosti obilježen i u Australiji

Niz prigodnih manifestacija

Fena

1.3.2015

Bosanskohercegovačka zajednica u Australiji obilježila je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nizom prigodnih manifestacija. 

Koordinaciono tijelo bh. udruženja za Novi Južni Vels jučer je u prostorijama BH centra u Sydneyu priredilo cjelovečernji program, saopćeno je iz Australske unije bosanskohercegovačkih asocijacija (AUBHA). 

U društvu predstavnika bh. zajednice bili su počasni konzul BiH u Sydneyu Cris May, član Zakonodavnog vijeća Novog Južnog Velsa i parlamentarni sekretar za pravdu David Clarke, zamjenik predsjednika Općine Liverpool Peter Risteski, Malekeh Michels iz Stranke Zelenih i Catherin Von Dinklage ispred organizacije ''Universal Peace Federation''. 

Poslije himni Australije i Bosne i Hercegovine i tradicionalnog pozdrava predstavnika aboridžinske zajednice, prisutnima se obratio sekretar Australske unije bh. asocijacija Safet Alispahić. 

Usliijedila su obraćanja i drugih zvaničnika - predsjednika BH Centra Sydney Emina Šerifovića i glavnog imama za Australiju Saliha ef. Mujala. 

Na svečanoj akademiji u Brisbaneu, pored članova bh. zajednice, prisutni su bili ambasador BiH u Australiji Bakir Sadović, član Federalnog parlamenta Grahham Perretti i član Paralamenta Queenslanda Duncan Pegg. 

Povodom obilježavanja 1. marta bh. nogometni klubovi su odigrali i nekoliko revijalnih utakmica u Perthu, Adelaidu, Melbourneu i Brisbaneu.