BIH

Niz aktivnosti povodom obilježavanja 1. marta

Dan nezavisnosti BiH

E. Trako

1.3.2015

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH danas je upriličen niz aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma za našu državu.

Delegacije raznih nivoa vlasti, boračkih udruženja, nevladinih organizacija položili su cvijeće na mezarju Kovači te na spomen – obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Intoniranjem državne himne, polaganjem cvijeća i minutom šutnje odata je počast svim poginulim borcima, koji su braneći ideju nezavisnosti, suvereniteta izgubili živote.

Pored zvaničnika, predstavnika boračkih organizacija i nevladinih organizacija i veliki  je broj građana koji su došli da odaju počast.

Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida i paraplegičara Federacije BiH, kazao je da ovaj dan mora biti obilježavan i da se na njega stalno mora podsjećati.

- Dan nezavisnisti BiH jedne nam i jedine države i njegov značaj stalno se mora potencirati. Ne smijemo dopustiti da se 1. mart i njegov značaj izgubi – kazao je Aganović.

Delegacije su se nakon polaganja cvijeća na spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva na spomen park Vraca, nakon čega slijedi posjeta groblju „Lav“ i polaganje cvijeća na spomen – obilježju na Trgu ZAVNOBIH-a.