BIH

Polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre započelo obilježavanje Dana nezavisnosti

I danas obilježavanje samo u jednom entitetu

Fena

1.3.2015

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hecegovine, delegacije državnih, federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, kao i boračkih organizacija i drugih građana, kod spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu položili su cvijeće i odali počast braniocima Bosne i Hercegovine.

Kao i svake godine polaganje cvijeća započelo je ispred Spomen-obilježlja Vjećna vatra, a nakon toga slijedi polaganje cvijeća na mezarju Kovači, Spomen-obilježlju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i na Spomen parku Vraca. 

Član Predsjedništava BiH Bakir Izetbegović čestitao je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim građanima te podsjetio da je referendumom i odlukom građana, BiH nastavila svoj put kao kao nezavisna i suverena zemlja, potvrdivši višestoljetni kontinuitet. Izetbegović je ujedno izrazio nadu u bolja vremena za BiH.

U BiH je  29. februara i 1. marta 1992. godine održan  referendum o nezavisnosti od SFRJ, a većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su “ZA” demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Referendumsko pitanje je glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Tako 28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom entitetu  BiH, odnosno u Federaciji BiH.