BIH

Goraždanki Ramizi Šundo uspješno transplantiran bubreg, koji je proradio još na operativnom stolu

Nakon četiri godine borbe sa bolešću i neizvjesnošću

Al. B.

28.2.2015

Život porodice Šundo, zahvaljujući medijima, „Otvorenoj mreži“ i timu ljekara francuske klinike „Arše“ (Archet) dobit će sasvim novi tok. Nakon uspješne kadaverične transplantacije bubrega, koji je počeo da radi već na operativnom stolu, Goraždanka Ramiza Šundo tek počinje da živi.

Dugo je trajala akcija prikupljanja sredstava, nakon što su bivšoj pripadnici ARBIH, danas majci jednog djeteta, prije četiri godine oba bubrega prestala sa radom. Čekala je potom na odgovarajući organ, a onda se sve desilo preko noći.

– To je bilo 26.02. naveče oko 1.30. Telefon je zazvonio i Ramiza se javila na nepoznat broj. Bio je to Batko koji joj je nakon kraćeg razgovora rekao: „Meni muštuluk, a tebi bubreg“ – kaže Ramizin suprug, Ramiz Šundo. Na nacionalnoj listi Francuske Ramiza je transplantaciju čekala dvije godine i dva mjeseca. Već slijedećeg dana Ramiza je poletjela ka Nici gdje je odmah operirana.   

ramiz-sundo

Sretni suprug Ramiz očekuje Ramizin povratak kući

- Svi parametri pokazuju uspješnost zahvata, a transplantirani bubreg je proradio još na operacionom stolu – saopćeno je ubrzo iz „Otvorene mreže“, a da se osjeća dobro Ramiza je poručila i putem video poruke.

– To je nešto što smo dugo čekali. Ne mogu da vjerujem. Ramiza počinje svoj novi život ispočetka. Ako postoperativni tok bude u redu kući je očekujemo za 10 – 15 dana – sretan je Ramiz Šundo.

Uz koordinatora „Otvorene mreže“ Almira Ćehajića Batka, te bh medije, humane Goraždane i Bosance, pomoć Ramizinom liječenju dali su i članovi Centra za humanitarni rad „Hajrat“, koji djeluje pri Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji. Na proputovanju kroz BiH oni su pročitali tekst iz „Avaza“, posebno ih je dirnulo što je Ramiza tokom rata izgubila dvojicu braće a i sama je bila pripadnica Armije BiH, te su i sami prikupljali dio po dio od ukupno potrebnih 40.000 eura, koliko je koštala transplantacija.

U međuvremenu Ramizina jedanaestogodišnja kćerka Irma, kojoj je također prijetilo zatajenje bubrega, dva puta je operirana. Sačuvana je u najvećoj mjeri funkcija jednog bubrega, tako da je dramatična priča iz Goražda konačno dobila sretan kraj i priliku za novi, ljepši početak.