BIH

Uz varivo i komad hljeba uspiju dočekati novi dan

VISOKO Javna kuhinja spas za 85 korisnika

Autor:N. SMAJOVIĆ

1.3.2015

Javna kuhinja u Visokom s radom je počela prije dva mjeseca, a jedna je od rijetkih koja opstaje zahvaljujući donacijama i nema stalne izvore finansiranja. Trenutno kuhinja ima 85 korisnika, s tim što je interes svakim danom sve veći.

Dovoljno hrane

- U protekla dva mjeseca podijelili smo više od 4.000 obroka. Odabir korisnika obavlja Centar za socijalni rad. Trenutno dijelimo jedan obrok dnevno, odnosno 400 grama variva i 350 grama hljeba. Sve što imamo i podijelimo su donacije naših udruženja iz dijaspore, domaćih i lokalnih kompanija i privrednika, ali i pojedinaca - kazala nam je menadžer Javne kuhinje Mevlida Sirćo.

javna-kuhinja-444

Mevlida s radnicama: Sve je više gladnih

Prema njenim riječima, prvih dana rada imali su 27 korisnika, a danas je taj broj u svakodnevnom porastu. S obzirom na to da kuhinja opstaje zahvaljujući donacijama, funkcioniranje bi moglo doći u pitanje ako se nastavi trend povećanja broja gladnih.

 - Mi trenutno imamo hrane i potrepština za naredna dva mjeseca. Zahvaljujući brojnim donacijama, mislim da nećemo doći u situaciju da nemamo hrane za naše korisnike. Inače, kapacitet kuhinje je više od 200 obroka dnevno, što možemo ispuniti. Ovo je poseban tip javne kuhinje, nosilac projekta i implementator je Udruženje „Mladi volonteri“ - naglašava Sirćo.

Toplo jelo

U kuhinji smo zatekli i Zumru Sušu koja je došla po obrok za svoju bolesnu sestru.

- Zahvalna sam ljudima koji su otvorili ovu javnu kuhinju i zahvaljujući kojima i moja sestra, koja je bolesna i ne može pripremiti obrok niti ima od čega, dobiva toplo jelo - kazala nam je Suša.

4.000 obroka podijeljeno za dva mjeseca

27 korisnika bilo nakon otvaranja kuhinje