BIH

SAD protjeruje najmanje 150 osoba porijeklom iz BiH zbog ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije

Moguće je da će se broj povećati i na 600 kada se dostavi sva potrebna dokumentacija

(Al. Ti.)

28.2.2015

Američke vlasti deportovat će najmanje 150 BiH državljana koji duže vrijeme žive u SAD-u, a koji su, potvrđeno je, sudjelovali devedesetih godina u ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije, piše New York Times.

Nakon što su proveli istrage, američke vlasti vjeruju da je najmanje 300 izbjeglica s područja BiH, kojim je SAD pružio utočište, prikrilo svoju ulogu tokom ratnih zbivanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon što im bosanske vlasti ustupe dodatnu dokumentaciju, moguće je da će broj imigranata koji moraju napustiti Sjedinjene Američke države porasti na 600.

Za sada je sigurno da najmanje 150 ljudi mora napustiti SAD.

"Što smo više istraživali, došli smo do više dokumenata koji su nam bili od koristi", rekao je Michael MacQueen historičar iz Immigration and Customs Enforcementa (ICE), koji je bio na čelu tima koji je u ovoj američkoj agenciji za migracije vodio istrage vezane za ratne zločine na Balkanu.

Za sada nisu poznata imena osoba koja će biti deportovana iz SAD-a, a, prema pisanju The New York Timesa, riječ je uglavnom o bivšim vojnicima, koji danas u Americi rade sasvim drugi posao.

Tako je među njima nogometni trener iz Savezne države Virginije, radnik zaposlen u metalskoj industriji u Ohiu, četiri zaposlenika jednog hotelskog kasina u Las Vegasu.

Napori da se zadovolji pravda za zločine počinjene na Balkanu urodili su plodom zahvaljujući i svjedocima koji su bili pozvani da se jave nadležnim američkim službama ukoliko raspolažu s korsnim informacijama.

"Građani u BiH mogu biti sigurni da će pravda biti zadovoljena u SAD-u, uprkos činjenici što je prošlo puno godina od kada su zločini počinjeni izvan ove zemlje", rekla je Kathleen O'Connor iz Odjela za ljudska prava i specijalnog tužiteljstva pri američkom Ministarstvu pravosuđa.