BIH

Općina Pale u FBiH pred bankrotom

Za normalno funkcioniranje potrebno najmanje milion KM

Al.B.

28.2.2015

Općina Pale u FBiH je pred bankrotom. Prema riječima načelnika Asima Zeca ova lokalna zajednica proživljava najteži period nakon rata.

- U prethodne tri godine ovoj općini, od planiranih grant sredstava od strane BPK uskraćeno je oko 500.000 maraka. Osim zaostatka iz ranijih godina bojim se da ćemo u ova prva tri mjeseca napraviti još veći deficit. Nije nimalo ohrabrujuća situacija za one koji rade u upravi, a da ne govorim o ljudima koji nemaju nikakvih prihoda. Stanje je zabrinjavajuće što se tiče naše lokalne zajednice i nije isključeno da, ako se nastavi ovakav trend, doživimo bankrot – pojašnjava Zec.

Budžet BPK Goražde za 2015. godinu još nije usvojen, na snazi je odluka o privremenom finansiranju, pa je još uvijek nepoznato koliko će sredstava biti planirano za ovu, finansijski neodrživu, lokalnu zajednicu.

- Ja sam u razgovoru sa ministrom i premijerom rekao da je minimalno potrebno, da nešto stignemo iz prethodnog perioda i da bi ova godina išla normalno, barem million maraka grant sredstava. To bi zaustavilo trend pada koji je izražen već godinama – ističe Zec.