SARAJEVO

Uživali na petodnevnom zimovanju na Vlašiću

Petnaest članova NVO "Svjetlo"

Autor:A. ŠETA - HADŽIĆ

28.2.2015

Petnaest članova nevladine organizacije altruista "Svjetlo“ sjeod 23. do 27. februara boravilo na Vlašiću. Za mnoge od njih ovo je bilo prvi put da su se odvojili od svojih porodica ili da su izašli van Sarajeva.  

Ekipa "Dnevnog avaza" bila je na jednodnevnom izletu sa još 15 članova koji su se pridružili ekipi koja ih je veselo dočekala na Vlašiću.

Krenuli smo u 9 sati ispred centra „Vladimir Nazor“, a na putu ka ovoj prelijepoj planini moglo se čuti pjevanje i smijeh, a pozitivna energija je bila na sve strane.

Kad smo stigli na Vlašić oko 11.30, dočekala nas je vesela ekipa, koja je nestrpljivo čekala svoje drugare iz Sarajeva. Za mnoge od njih „Svjetlo“ predstavlja porodicu, mjesto gdje mogu biti ono što jesu i gdje su svi prihvaćeni i dobrodošli.

Članove ove organizacije krasi jedan veseli duh, puni su ljubavi i pažnje, a od ostatka društva traže samo veću inkluziju i prihvatanje.
Njihov slogan je „Dobro je biti pametan, pametnije je biti dobar“.

Kako je kazao direktor Haris Čaušević, sankanje, zabavne igre na snijegu, pješački pohodi, društvene igre, art radionice uz slobodne aktivnosti... učinile su ovo zimovanje nezaboravnim.

- Sve ovo bi bilo nemoguće bez humanosti Reufa Širbegovića, koji nam je obezbijedio besplatan boravak u svom hotelu "Vlašić". Tužno je da ova populacija ovisi o djelima pojedinaca, jer vlast nema sluha za najugroženije članove društva. Većina članova dugo će biti pod utiskom sa Vlašića, jer nemamo baš često priliku da idemo van grada ili države. Dobro bi bilo da barem svake pete godinu dobiju priliku kao što je bilo ova  - dodao je Čaušević.

Ajla Huseinović, članica je "Svjetla" već dvije godine, a ovo je za nju bilo prvo zimovanje nakon 15 godina.

- Prvi put sam na Vlašiću i bilo mi je predivno sa ovom mojom porodicom. Svako jutro smo ustajali oko 7 sati i bili spremni za nove avanture. Svi su bili divni prema nama, a najviše su mi se svidjele društvene igre i sankanje - rekla je Huseinović.

Haris Ramović je također prvi put na zimovaju, a kako nam je kazao sa sobom će ponijeti prelijepe uspomene sa Vlašića.
Na kraju predivnog dana sa ovim članovima, na putu ka Sarajevu, u autobusu je odjekivala pjesma „ Miljacka“ Halida Bešlića,inače nezvanična himna „Svjetla“, a svi su poželjeli da se opet vrate.