BIH

Nikšić pozvao institucije da se odrede prema Karamarkovim nasrtajima na suverenitet BiH

Povodom stavova predsjednika HDZ-a Hrvatske

Redakcija

28.2.2015

Povodom stavova iznesenih u pismu Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a Hrvatske, upućenog HNS-u, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić izrazio je duboku zabrinutost zbog "očitog pokušaja da se unutrašnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana".

- Kada god se vodila takva politika, BiH i svi njeni građani, trpjeli su ogromne štete. Upravo je takva politika vođena sredinom 90. u Zagrebu i Beogradu dovela do današnjeg nenormalnog ustavnog uređenja BiH, zbog kojeg se zemlja od kraja rata nalazi u permanetnoj političkoj krizi.

Uvjeren je da ta politika ne može ponuditi bilo kakvo rješenje već naprotiv smatra da može samo dovesti do stvaranja još većih problema.

Navodeći da su građani BiH siti takvog odnosa i da će se znati tome suprotstaviti pozvao je institucije BiH da se jasno odrede prema ovakvim nasrtajima na suverenitet BiH.

Kao predsjednik SDP-a siguran je da samo ljevica može i mora predvoditi politički front protiv svih onih koji žele BiH podijeliti po bilo kakvim etničkim linijama.

- Takva politika koja je poražena u svim zemljama EU doživjet će zasigurno poraz i u BiH. SDP BiH će zato sa svim drugim partijama u BiH koji baštine ideje socijaldemokratije i ZAVNOBiH-a otvoriti raspravu da se konačno izradi jasna politička platforma odbrane BiH od ovakvih retrogradnih politika te da se krene u obnovu bh. društva u kojem će svi imati jednaka prava i gdje će za sve biti mjesta. To je uostalom jedna od najvažnijih karakteristika hiljadugodišnje povijesti BiH, koja očigledno mnogima izvan naše države i dalje jako smeta - naveo je u saopćenju predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.