GLOBUS

U Iraku poginulo 11 pripadnika snaga sigurnosti

Napad u blizini Sur Šnasa, arheološkog nalazišta na obali rijeke Tigar

Fena

28.2.2015

Najmanje 11 pripadnika iračkih snaga sigurnosti poginulo je danas u samoubilačkom napadu u gradu Tikritu, koji je pod kontrolom džihadista, saopćila je iračka vojska.

"Napadači samoubice su sa tri cisterne pokušali da izvrše samoubilačke napade na kontrolnom punktu, ali su pripadnici snaga bezbjednosti otvorila vatru i spriječila da dva vozila udare u punkt, dok se treći kamion približio i eksplodirao", navodi se u saopštenju.

Napad se dogodio u blizini Sur Šnasa, arheološkog nalazišta na obali rijeke Tigar, između mjesta Samara i Tikrit, dva velika grada u provinciji Salahedin.

U današnjim eksplozijama automobila bombi na pijaci i šiitskim kontrolnim punktovima sjeverno od iračkog glavnog grada Bagdada ubijeno je 27 ljudi.

Prve bombe eksplodirale su danas blizu pijace u gradu Balad Ruzu, 70 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, kada je ubijeno 11 ljudi, a 50 povrijeđeno, saopćili su policijski i bolničkim izvori.

Kasnije je u samoubilačkom napadu na šiitski kontrolni punkt kod grada Samare ubijeno osam šiitskih boraca, a 15 ih je ranjeno, navele su vlasti.

U samoubilačkom napadu na kontrolni punkt šiitske milicije južno od Samare ubijeno je osam boraca, a 16 ih je povrijeđeno, naveli su zvaničnici.