BIH

Udruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini: Zahtjevi su isplata federalnih i kantonalnih poticaja

Održana sjednica u Tuzli

M. Ahmedić

28.2.2015

Udruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini (UpuBiH) danas je u Tuzli održalo sjednicu predsjedništva ovog udruženja i sastanak sa poljoprivrednicima sa područja TK-a, gdje se razgovaralo o zahtjevima poljoprivrednika i daljnim aktivnostima naspram Vlade FBiH, te o podnšenju krivične prijave protiv premijer Federacije Nermina Nikšića (SDP) i federalnog ministra financija Ante Krajine (HSP).

Zahtjevi poljoprivrednika su isplata federalnih i kantonalnih poticaja, kao i donošenje programa utroška sredstava na kantonalnom i državnom nivou za 2015. godinu.

- Danas je proizišao zaključak da se na tri dana odgode procesi podnošenja krivične prijave protiv premijera Nermina Nikšića i ministra financija Ante Krajine. Razlog za to jeste da se još jednom pokuša uspostaviti dijalog sa Federalnom Vladom. Dajemo rok Federalnoj Vladi, konkretno ministru financija Anti Krajini i premijeru Nerminu Nikšiću, da do srijede, 4. marta, zakažu sastanak na kojem ćemo precizirati dinamiku plaćanja zaostataka. Ukoliko se to ne dogodi mi paralelno sa ovim čekanjem njihova odgovora pripremamo krivičnu prijavu u suradnji sa pravnim timom - istaknuo je Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Nagalasio je da će pozvati i pravnike da se uključe u pripremanje krivične prijave zbog kršenja zakona, kako bi tu prijavu, tvrdi, napravili na valjan način, te i dalje rade i na pripremi prosvjednih aktivnosti.

- Zakon o izvršenju proračuna predviđao je da je po dinamici i prioritetima plaćanja poljoprivreda bila na trećem mjestu, poslije vanjskih dugova i socijalnih pitanja, a onda plate uposlenika i državnih službenika. Taj zakon se kršio, jer se stalno događalo da su plate išle mjesec za mjesecom, a poljoprivreda se nije isplaćivala deset mjeseci. Samo je to dovoljno za krivičnu prijavu - kazao je Pejić.

Dodao je da je program za 2014. godinu bio usvojen u iznosu od 78 miliona maraka, zatim je došlo do rebalansa budžeta koju je napravila, tvrdi, tzv. nova parlamentarna većina, te je ostalo 7,5 miliona za naplatu.

- Tih 7,5 miliona je ono što je obuhvaćeno programom za 2014. godinu i što mi u ovom trenutku hitno tražimo da se isplati. Događalo se kršenje zakona u donošenju proračuna za 2013. i 2014. godinu. Svima poručujem da je krivična prijava osnovana i očita, a mi smo je razotkrili i iznijeli pred lice javnosti, te samo prolongirali na tri dana - podvukao je Pejić.